latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:23 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Бубић: Опширни приговори на доказе и реплике Тужилаштва (ВИДЕО)

Адвокат Горан Бубић рекао је да је одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика уложила опширне приговоре на доказе и реплике Тужилаштва БиХ у процесу који се води против њега и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.
Горан Бубић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Горан БубићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Бубић је рекао да је на данашњем рочишту одбрана другооптуженог изводила доказе.

Он је рекао да Тужилаштво покушава да у доказни поступак уврсти кореспонденцију између Тужилаштва и запослених у Канцеларији високог представника, а БиХ уопште нема високог представника.

- На једној страни имамо врло снисходљиво обраћање Тужилаштва БиХ у тим дописима, што није пропорционално ауторитету једног органа какав би требало да буде тужилаштво једне земље. С друге стране, имамо невјероватне одговоре који би изазвали запањеност да смо их добијали прије 200 година, а не данас у 21. вијеку. У тим дописима искључује се било какво овлаштење Суда БиХ и негира право одбране да се уопште бави Анексом 10 Дејтонског споразума - рекао је Бубић.

Бубић је навео да је на данашњем рочишту указано да пред овом институцијом нису равноправни одбрана и Тужилаштво и да се потврдило да је ријеч о процесу чији је циљ елиминација Додика из политичког живота.

- Примијетили смо да је Тужилаштво доставило доказе Суду прије него што је Суд донио одлуку о прихватању доказа. То угрожава стандард поштеног суђења који има за циљ само да се предсједник Републике Српске Милорад Додик елиминише из политичког живота - истакао је он.

Бубић је рекао да се потпуно занемарују уставна правила која кажу да пропис не може ступити на снагу прије него што је објављен, те се износе потпуно неприхватљиве тезе.

- Примјер контрадикторности јесте само понашање Кристијана Шмита, односно садашњих упосленика у ОХР-у. Зашто својом одлуком Кристијан Шмит 1. јула доноси одлуку о поништењу Закона о измјени Закона о објави прописа у Служебном гласнику Републике Српске, ако то није релевантно - упитао је Бубић.

Подсјећамо, у Суду БиХ данас је одржано рочиште предсједнику Српске и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске.