latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:19 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Пуцар: Шмит може да буде само њемачки дипломата, нема овлаштења УН-а (ВИДЕО)

Миљкан Пуцар, адвокат вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића истакао је да је на данашњем рочишту пред Судом БиХ доказано да не стоји оно што је наведено у оптужници и што се ставља на терет Лукићу.
Миљкан Пуцар - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Миљкан ПуцарФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Доказали смо да у Службеном гласнику Српске не постоји образац 32, него кошуљица, у којој су сви докази да је извршена правилна припрема за штампање закона, да је прошло све оно што је потребно. Осим тога, та кошуљица носи тачан назив, збирни извјештај, све у складу са стандардима - наводи Пуцар.

Он је додао да је доказано да није битно да ли има потписа или не, да нико не може Службеном гласнику забранити да објави закон који је усвојила Народна скупштина Српске.

- Предвиђена је процедура, да Скупштина може нешто промијенити, допунити. Доказали смо да Тужилаштво БиХ није жељело да одбрани достави доказе, које је тражило од ОХР-а и Министарства вањских послова. Документација је веома јасна, а то је да Кристијан Шмит нема легалитет да се зове високи представник - наводи Пуцар.

Истиче да је одбрана Лукића предала и допис Амбасаде Њемачке, а у којој стоји да је "Кристијан Шмит високи представник", а Амбасада нема овлаштење да одреди ко је високи представник.

- Након тог ОХР, доставља Министарству вањских послова БиХ, да се Шмиту достави идентификациони документ да има имунитет. Он може само да буде њемачки дипломата, јер му је овлаштење дала Њемачка, а не Уједињене нације. Сви високи представници су били службеници УН, а не држава из којих су долазили - наводи Пуцар.

Подсјећамо, у Суду БиХ завршено је рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу.