latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:18 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Милићевић: Идуће године у љетњим камповима окупити 10.000 дјеце

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић рекао је да је кроз љетње кампове у општинама широм Србије овог љета прошло 5.000 младих из региона и дијаспоре, а да је циљ да се идуће године окупи њих 10.000.
Милићевић на састанку са градоначелницима и предсједницима општина у Србији - Фото: СРНА
Милићевић на састанку са градоначелницима и предсједницима општина у СрбијиФото: СРНА

Милићевић је, на састанку у Београду са градоначелницима и предсједницима општина у Србији, истакао да су овог љета одржана 22 тематска кампа, те да су, осим спорта, овакви кампови били прилика да се промовише очување српског културног, етничког и вјерског идентитета код младих из дијаспоре и региона.

- Наша дијаспора и Срби у региону има посебно мјесто у нашим срцима и свјесни смо колико је важно да останемо повезани, јер будућност српског народа лежи у свим Србима, а свест о поријеклу, језику и традицији од кључне је важности за очување српског идентитета. Чувајући језик, чува се и прошлост, али и гради будућност и кампови су симбол подршке Србије свим Србима без обзира гдје они живе - навео је Милићевић.

Кампови су одржани у оквиру Програма финансијске подршке, мјера и активности у области очувања и јачања односа Србије и дијаспоре који спроводи Кабинет министра Милићевића, а за организацију кампова издвојено је 120 милиона динара /милион евра/, саопштено је из Кабинета министра.

- Кампови за дјецу су плод нашег труда и залагања да младим генерацијама понудимо могућност да се повежу са својим коријенима, да упознају своју културу и традицију, али и да развијају спортске вјештине и дух тимског рада - рекао је Милићевић.

Он је истакао да је главни циљ да кампови постану традиција и мјесто гдје ће се младост српске дијаспоре и региона сваке године окупљати, размјењивати искуства и градити мостове пријатељства.

Милићевић је додао да су кампови осмишљени да учесницима пруже незаборавна искуства која ће им остати урезана у сјећању за цијели живот, али и да ће ту учити не само о спорту, већ и о вриједностима заједништва, одговорности и поштовања.

Он је упутио позив свим локалним заједницама у Србији да учествују на наредном конкурсу како би мрежа кампова била што распростањенија.

- Од локалних заједница очекујемо активнију улогу и проактивност у приступу, очекујемо нове идеје за кампове како би полазници стекли нова знања и нова искуства - истакао је Милићевић.

Он је додао да "локалне заједнице својим идејама треба допринесу јачању веза између матице и дијаспоре".

- Позивамо све локалне заједнице да узму учешће у овом програму кампова јер у Србији нема политика и партија када су иницијативе за добробит дјеце у питању - рекао је Милићевић.