latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:22 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности", присуствује Цвијановићева

У Бањалуци је у току промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности" у организацији "Службеног гласника" Републике Српске, којој присуствује српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности" - Фото: РТРС
Промоција "Графика о великанима српске науке и умјетности"Фото: РТРС

Промоција се одржава с циљем да се представе графике најистакнутијих српских умова, међу којима су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Стеван Мокрањац, Сава Шумановић, Надежда Петровић и многи други.

Вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић рекао је да српски великани заслужују пажњу и да је важно да се младим генерацијама усади свијест о томе којем народу припадају.

Он је истакао да има укупно 36 одабраних графика које доказују да је српски народ јединствен и недјељив.

Лукић је навео да се лако прихвата теза да су Срби мали народ, а толико познатих великана имају иза којих су остала велика дјела.

Према његовим ријечима, овим пројектима показује се вјера у Републику Српску и Србију.

Графике су осмишљене за излагање у школама, академијама и универзитетима с намјером да младе генерације боље упознају значај и допринос српских интелектуалаца и богату културну и научну баштину српског народа.

Графике ће бити достављене свим основним школама уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и два "Службена гласника".

Промоцији, која се одржава у Административном центру Владе Републике Српске, присуствују министри у Влади Српске, директор "Службеног гласника Србије" Младен Шарчевић, конзул Србије у Бањалуци Александар Суботић, академици, представници образовних и културних институција, бројни поштоваоци културног и научног насљеђа.