latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:12 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Воде Српске: Радови на санацији ријеке Милошевице вриједни више од два милиона КМ

Радови на санацији ријеке Милошевице у Приједору, вриједни више од два милиона КМ, требало би да буду завршени до краја године, саопштено је из Јавне установе Воде Српске.
Воде Српске - Фото: илустрација
Воде СрпскеФото: илустрација

Радови се финансирају из новог кредитног аранжмана Владе Републике Српске са Европском инвестиционом банком за мјере заштите од поплава у Српској.

Најзначајније мјере које су до сада реализоване на подручју Приједора односе се на санацију насипа и уређења ријечних корита ради смањења ризика од поплава.

Из Вода Српске су навели да су реализоване мјере изградње или подизања насипа на ријеци Сани на више локација, на Гомјеници, Милошевици и каналу Берек, а изграђен је и водоводни систем "Црно врело".

Највећи број мјера на подручју Приједора финансиран је од Фонда солидарности Републике Српске, а утрошен је и дио средстава из кредита Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској", као и средства из буџета Вода Српске.

Из Фонда солидарности Републике Српске финансирано је подизање нивоа насипа канала Берек у дужини од 380 метара вриједности 110.448 КМ, изградња насипа на ријеци Сани узводно од ушћа дужине 300 метара вриједности 549.151 КМ, као и нивелисање круне насипа на ријеци Гомјеници од моста до ушћа дужине 500 метара, чија је вриједност 159.594 КМ.

Из истог извора финансирано је подизање постојећег насипа на десној обали Сане изнад Жегерског моста вриједности 388.839 КМ, чишћење ријеке Милошевице у дужини од три километра вриједности 169.995 КМ и изградња водоводног система "Црно врело" вриједности 1.310.000 КМ.

Кроз пројекат "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској" из кредита Европске инвестиционе банке финансирана је изградња парапетног зида на ријеци Сани код ушћа ријеке Гомјенице у вриједности 367.259 КМ.

Мјере које су финансирале Воде Српске су прва фаза радова на кориту ријеке Милошевице вриједности 294.243 КМ и главни пројекат чишћења корита ријеке Сане у границама града Приједора вриједности 54.862 КМ.