latinica  ћирилица
10/10/2024 |  15:58 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

"Октобарски правнички дани" у Теслићу: Стигао велики број међународних правника (ВИДЕО)

21. "Октобарски правнички дани" отворени су у Теслићу. У два дана, у оквиру теме "Изградња и функционисање правног система" представиће се 52 аутора са 43 научна рада из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Руске Федерације и Међународног удружења правника са сједиштем у Москви.
Октобарски правнички дани у Теслићу - Фото: РТРС
Октобарски правнички дани у ТеслићуФото: РТРС

За двадесет једну годину , на октобарским правничким данима представило се неколико хиљада правника са једним циљем - помоћи изградњи функционалног правног система. Са истим задатком окупили су се и ове године.

- Ми покушавамо да јасно упозоримо да је БиХ веома крхка кад је у питању изградња и функционисање правног система, да се ти поједини тзв. високи представници нарочито у посљедње вријеме имајући овог посљедњег који је нелегитиман и нелегалан. Дакле покушавају представити као неког ко може да доноси законе, да креира унутрашњу политику, често пута врше притисак и на Уставни суд БиХ - каже академик Витомир Поповић, предсједник Удружења правника Републике Српске. 

Правници су једногласни - на јасан начин указаће на све оно што сматрају да није у складу са стандардима и нормама домаћег или међународног права. Биће донесени и закључци који ће бити достављени извршним, законодавним и судским органима.

- Неки буду имплементирани у законске прописе, а у другим случајевима законски прописи се додатно разрађују и тумаче и на тај начин судије и тужиоци имају прилику да их у практичној примјени боље разумију односно боље примјењују - поручио је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Невенко Врањеш, омбудсман БиХ, каже да је то дио трансформације правног система у европске интеграције.

- Долазе различити стручњаци, професори и људи из праксе који овдје размјењују највише правну праксу и ти модели правне праксе су веома значајни за нас, поготово на путу трансформације нашег правног система за евентуално европске интеграције - поручио је Врањеш.

Међу учесницима су и експерти из Србије и Руске Федерације, са којима Удружење правника Српске има дугогодишњу плодотворну сарадњу.

- На оваквим скуповима, а више таквих скупова је и у Србији и Републици Српској, заузимамо ставове, доносимо закључке, достављамо законодавним органима и то касније бива преточено у норму. Да није тога сигурно и да није таквих скупова сигурно да наше кривично законодавство, мислим на кривично законодавство Републике Српске, на кривично законодавство Србије не би било такво какво јесте - рекао је академик Станко Бејатовић, предсједник Српског удружења за кривично-правну теорију и праксу.

Константин Ребец, извршни секретар Међународног удружења правника Руске Федерације, истиче значај овакве сарадње.

- Та сарадња два удружења је веома корисна и она је у функцији бољег живота грађана и Русије и Републике Српске - поручио је Ребец.

Организатори савјетовања су Удружење правника Републике Српске, Правни факултет Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, са суорганизаторима, а генерални покровитељ предсједник Републике Српске Милорад Додик.