latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:50 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Брод: Годишњица ослобођења у одбрамбено-отаџбинском рату

У Броду је обиљежена 32. годишњица ослобођења у одбрамбено-отаџбинском рату. За слободу Брода и стварање Републике Српске живот су дала 244 борца Војске Републике Српске.
Дан ослобођења Брода - Фото: РТРС
Дан ослобођења БродаФото: РТРС

Рано ујутро 7.октобра 92. као припадник полиције Зоран Видић у Брод је са својом јединицом ушао преко Бијелог Брода, Барице, Костреша и моста у Новом Селу. То што је тада видио, каже никада неће заборавити.

- Затекли смо овдје једну велику страхоту. Затекли смо много логора, масовних гробница, попаљена српска имовина - присјетио се Видић.

У ослобађању Брода учествовао је и Алекса Гојковић. У борбама је изгубио брата.

- Посебно сам поносан на борце Бродског батаљона и остале борце ВРС што нису чинили никаква злодјела. Нема масовних гробница, нема мучења заробљеника, нема силовања, као што су наши грађани Брода преживјели - рекао је Гојковић, бивши борац ВРС.

Раме уз раме са борцима ВРС била је и Милица Војиновић.

- Ја сам РВИ од прве земунице на Бродском пољу док год се рат није завршио. Тешко је у Броду било - рекла је Војиновићева.

Ослобођење Брода представља завршетак славне операције Коридор .

- Било је тада полета, било је срце у јунацима. Осјетили смо слабост непријатеља и знали смо да је дошао крај - рекао је Мико Шкорић бивши старјешина ВРС.

Радан Остојић предсједник Борачке организације Републике Српске поручио је "да није било те операције поставља велико питање да ли би данас уопште било Републике Српске.

- Јер је она имала за циљ да споји источни и западни дио Републике Српске, направи територијалну повезаност и да комплетну Српску и РСК споји са Србијом - додао је Остојић.

У борбама за ослобођење Брода погинула су 244 борца ВРС. На споменик подигнут њима у част положени су вијенци. Цвијеће положено и на споменик генерала Славка Лисице, који је командовао операцијом ослобођења Брода.

Фото: РТРС