latinica  ћирилица
05/10/2024 |  18:42 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Изградња ХЕ "Дабар" наставља и током зимског периода (ВИДЕО)

Изградња Хидроелектране "Дабар", прве која се гради у подсистему "Горњи хоризонти", неће стати током зимског периода.
Изградња ХЕ "Дабар" - Фото: РТРС
Изградња ХЕ "Дабар"Фото: РТРС

Дјелимичне редукције радова биће на појединим градилишним тачкама, гдје ријека Заломка буде угрожавала присуство људства и механизације.

Поштује се план градње да би електрана, највећи хидроенергетски пројекат у посљедње више од три деценије, била прикључена на мрежу 2027.године.

На градилишним тачкама, на дужини од око петнаест километара, интензивни су грађевински и земљани радови. Ужурбани су, прије надоласка Заломке, на темељним преградама будуће бране "Пошћење".

- Не смао да се може десити, него смо и предвидјели да се у периоду поводња обуставе радови, ми смо свјесни такве ситуације и сваке године се суочавамо са таквом ситуацијом - рекао је технички директор ХЕ "Дабар", Славиша Стајић.

Ископи на двије обале, када ријека надође, премјестиће се на више зоне.

Брана "Пошћење" биће висока 41,5 метара, дужине 280 метара. Специјализована механизација ради интензивно.

Тренутно је актуелно пет градилишних тачака. Због поштовања рокова, ускоро слиједи отварање нових.

- Видјећемо хоћемо ли крајем ове грађевинске сезоне или почетком наредне отворити нападна мјеста за 220 киловолтни далековод, канала кроз Дабарско поље, тунела Дабар-Фатница, водостана, цјевовода под притиском - истиче Милош Иванишевић, инжењер на градилишту ХЕ "Дабар".

У Управи ХЕ "Дабар" потврдили су да је актуелан одштетни захтјев предузећа "Интеграл", због повећаних трошкова градње тунела, усљед неповољне геолошке структуре. И уговором је остављена могућност корекције цијене.

- Траже додатне захтјеве да би компензовали радове који су изведени, за радове у неким пукотинама и блоковима који су се нашли у тунелу - каже Славиша Стајић.

Проблем би требало да буде ријешен накнадно, доказивањем чињеница.

Из ХЕ "Дабар" су потврдили да су послије одбацивања бројних тужби, са сумњивим мотивима, еколошких удружења или организација из Сарајева и Бањалуке, добили још једну правну битку. Надлежни суд одбацио је тужбу за рјешење о грађењу машинске зграде и разводног постројења будуће ХЕ "Дабар".