latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:43 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Почели радови на изградњи гасовода "Бинго" - Бијело Поље (ВИДЕО)

У општини Источна Илиџа почели су радови на изградњи гасовода "Бинго" - Бијело Поље.
Радови на гасоводу - Фото: РТРС
Радови на гасоводуФото: РТРС

Догађају су присуствовали званичници Српске и Србије.

Током церемоније обратио се предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар Србије за јавна улагања Дарко Глишић и генерални директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек.

Вишковић је истакао да равномјеран развој Српске неће стати и да ће бити нових пројеката.

- Овај пројекат Владе је поклон нашем народу и свима који Републику Српску доживаљавају као своју - поручио је Вишковић, који је пожелио успјешан рад.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Источном Сарајеву да смо свједоци да Федерација БиХ озбиљно политички контаминира важне енергетске пројекте за Републику Српску и Србију, попут хидроелектране "Бук Бијела" и нове "Источне гасне интерконекције", али и неких других пројеката.

- Одговорно тврдим да Република Српска није никада обуставила ниједан инфраструктурни пројекат Федерације БиХ, али имамо права да заједно на темељу политика предсједника Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића развијамо оно што је значајно грађане Српске и Србије и ово је примјер како се то ради - рекао је Кошарац.

На отварању радова на изградњи гасовода "Бинго" - Бијело Поље Корашац је истакао да је ово примјер одговорног приступа потребама грађана Источног Сарајева и привреде.

Министар Србије за јавна улагања Дарко Глишић данас је у Источном Сарајеву пренио поруку Владе Србије да ће заједно са Владом Републике Српске, на темељу декларације са свесрпског саобра, наставити на активностима за побољшање животних услова грађана.

- Очекујем да ћемо ускоро имати заједничку сједницу двије владе где ћемо прецизирати шта је оно што су пројекти, шта треба да радимо и да се инфраструктурно повезујемо. Буквално смо нераскидиво повезани, треба да учинимо све што је до нас да подигнемо на виши ниво животни стандард људи који овде живе - рекао је Глишић, који је у Источном Сарајеву присуствовао почетку изградње гасовода "Бинго" - Бијело Поље.

Он је истакао да рачуна на мудрост људи из Републике Српске да виде ко окупља, ко гради и штити њихове интересе и да на основу тога дају вјетар у леђа људима који ће овај посао брзо завршити и што прије почети сљедећи.

Генерални директор "Сарајево-гаса" Недељко Елек изјавио је данас, на отпочињању изградње гасовода "Бинго" – Бијело Поље у Источној Илиџи, да је ријеч о пројекту који ће допринијети енергетској независности ове општине.

Наводећи да је прије годину и по дана у Источној Илиџи, у згради Владе Српске представљен пројекат гасификације источног дијела Републике Српске, Елек је рекао да многи људи из ове општине нису вјеровали у то.

- Демантовали смо их дан по дан, километар по километар, цијев по цијеб - истакао је Елек.