latinica  ћирилица
05/10/2024 |  18:38 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Одржани 23. "Дани дрварске дрењине" (ВИДЕО)

Одржана је 23. привредно-туристичка манфестација "Дани дрварске дрењине".
Дани дрварске дрењине - Фото: РТРС
Дани дрварске дрењинеФото: РТРС

По овом воћу, неодољивог укуса и љековитих својстава, Дрвар је познат широм свијета.

Бројни произвођачи представили су своје производе од дрењине, а највећу пажњу и ове године привукла је чувена ракија - дрења.

"Здрав као дрен", изрека је коју сте сигурно често чули. Не чуди, јер дрен или дрењина, како га чешће зову на нашим просторима, има љековита својства. Показаје то и научна анализа.

- Управо дрењине из Девара су показале јако занимљиве резултате у смислу да су богате витамином Ц, да чак имају више витамина Ц него у неким другим воћкама, хранљивих материја, фенолних једињења, актроцијана - каже Јованка Сабљић из Дрвара.

Дрењине у Дрвару има у изобиљу. Испред чувене Титове пећине, произвођачи су изложили бројне производе од овог воћа. Међу њима и мућени пекмез, производ заштићеног поријекла.

- Здрава је припрема, чисто је органско, нема никаквих додатака, дрењина је ту у свом природном саставу - рекла је Весна Родић из Дрвара.

Пажњу је привукла и надалеко позната дрварска "дрења", ракија посебне ароме.

- Казан функционише као и сваки други казан. Овај мој казан је 100 литара и од њега ја добијем пет до шест литара ракије - каже Милорад Грујић.

У Дрвару постоји 50 регистрованих произвођача дрењине а производи од ње су веома тражени. У Дрвару желе да и ракија од дрењине добије статус заштите поријекла. Тај процес је скуп и захтијева, између осталог, и градњу дестилерије.