latinica  ћирилица
04/10/2024 |  18:58 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Машински тим у Јабланици укључен у рашчишћавање путева и спасавање (ФОТО)

Припадници Машинског тим Управе цивилне заштите Републике Српске и дио Тима за урбано трагање и спасавање /УСАР/ стигли су у Јабланицу и одмах су ангажовани у акцији трагања и спасавања људи и уклањања посљедица незапамћеног невремена које је однијело људске животе и направило велику материјалну штету.
Цивилна заштита Републике Српске у Јабланици - Фото: РТРС
Цивилна заштита Републике Српске у ЈабланициФото: РТРС

- Наши припадници су укључени у рашчишћавање путних комуникација и трагање и спасавање несталих људи - објављено је на сајту Републичке управе цивилне заштите.

На позив Федералне управе цивилне заштите, у Јабланицу је упућен Машински тим, који чине два камиона са руковаоцима, утоваривач "улт" и багер.

Цивилна заштита Републике Српске у Јабланици

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић изјавио је раније Срни да је предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио од Управе да своје људство и машине стави на располагање и помогне Федерацији БиХ у санирању штете након падавина.

Споразум између ентитетских управа цивилне заштите предвиђа да се на позив Федералне управе на територији Федерације БиХ ангажује Управа цивилне заштите Републике Српске.

У поплавама на подручју Јабланице до сада је смртно страдало 16 људи, рекао је Срни портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Према незваничним информацијама са терена, барата се бројем 40 људи који се воде нестали.

Обилне падавине, изазвале поплаве и одроне у дијеловима ФБиХ.

Најтежа ситуација је у Јабланици која је потпуно одсјечена, а поплаве су погодиле и Коњиц, Кисељак, Крешево, Бусовачу и Фојницу.