latinica  ћирилица
03/10/2024 |  09:22 ⇒ 09:25 | Аутор: sputniknews.com

Кина: Односи са Русијом издржаће све тестове – супротставићемо се хегемонији и политици моћи

Односи Русије и Кине издржаће сваки тест у данашњој неизвјесној и промијењивој међународној ситуацији – њихова природа остаје непромијењива, рекао је министар спољних послова Кине Ванг Ји.
Руска и кинеска застава (Фото: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Руска и кинеска застава (Фото: EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES)

- Без обзира на то како ће се промијенити међународна ситуација, у руско-кинеским односима се неће промијенити суштина непридруживања, неконфронтације и неусмјерености против трећих страна, као ни основа међусобног поштовања, равноправности и међусобно корисне сарадње - наводи се у чланку који је министар објавио за лист "Женмин жибао“" поводом 75. годишњице успостављања дипломатских односа Русије и Кине.

Ванг Ји је истакао да су Русија и Кина "предводници у сфери супротстављања хегемонији, унилатерализму и политици моћи". Дијве земље ће снажно подржавати једна другу у питањима суверенитета и безбједности.

Такође пише да су Пекинг и Москва истомишљеници у промовисању мултиполарног свијета и демократизације међународних односа. Они снажно бране систем заснован на међународном праву, заједнички став о питањима као што су супротстављање хегемонији и политици моћи, незаконитим једностраним санкцијама и мијешању у унутрашње ствари суверених земаља.

По мишљењу кинеског министра, Кина и Русија активно траже могућности за развој земаља Глобалног југа, доприносећи расту и утицају земаља БРИКС и ШОС, учествују у конструктивној сарадњи у оквиру Г20 и Азијско-пацифичке економске сарадње.

Ванг Ји је такође скренуо пажњу на брз развој трговинско-економске сарадње између двије земље која је успела да превазиђе "неповољне последице спољног окружења и преокрене тенденцију у контексту тешког опоравка глобалне економије".