latinica  ћирилица
03/10/2024 |  11:32 ⇒ 11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајфун Кратон погодио Тајван, двоје мртвих (ФОТО/ВИДЕО)

Ослабљени и "чудан" тајфун Кратон погодио је данас југозападни Тајван, због чега су други дан заредом затворена финансијских тржишта, отказано је на стотине летова, а за сада има и двоје мртвих.
Тајфун Кратон (Фото: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO) -
Тајфун Кратон (Фото: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

Како је пренијела агенција Ројтерс, Кратон је као тајфун прве категорије погодио земљу и главни град Каосиунг, обарајући дрвеће и улична свјетла.

Јака киша и вјетрови подударили су се са доласком плиме, због чега је влада апеловала на становнике да остану код куће.

- Веома је моћан. Прошло је дуго времена од када је овако велика олуја погодила ово подручје. На срећу, овог пута људи су били добро припремљени - рекао је владин званичник Чоу Ји-танг говорећи о ударима тајфуна у округу Сиаоганг, у коме се налази и аеродром Каосиунга.

Он је казао да тајфуни уобичајено погађају источну обалу, према Пацифику, због чега је Кратон необичан јер је директно ударио на западну обалу, због чега су га медији на Тајвану прозвали "чудна" олуја.

Непосредно након сванућа, око 2.7 милиона житеља града почело је да добија телефонске поруке са упозорењем да потраже склониште од налета вјетра јачих од 160 километара на сат, док су луку захватили рекордни удари вјетра од 220 километара на сат.

Прије удара тајфуна, градоначелник Чен Чи-маи је позвао становнике да остану у кућама.

- Ако није неопходно, молим вас избјегавајте да излазите напоље - казао је он новинарима.

Више од 100.000 кућа остало је без струје, од којих је половина у Каосиунгу, навела је државна комунална компанија "Таипауер".

Ватрогасна служба је пријавила двије смрти од када је тајфун донио јаке кише које су довеле до бујица, у планинама у слабо насељеној источној обали, од којих је један погинули поткресивао дрво, док је други био у возилу које је ударила стијена.

Према прогнози, очекује се да тајфун постепено напредује до сјеверних дијелова Тајвана, и да ослаби до петка.

Сви домаћи летови су отказани други дан за редом, као и 242 међународна.