latinica  ћирилица
03/10/2024 |  07:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрајк у америчким лукама блокирао истовар стотина контејнера с кафом

Истовар стотина контејнера са увезеним зрнима кафе у лукама на источној обали Сједињених Америчких Држава заустављен је због штрајка радника на пристаништима, што је погоршало већ ионако оскудну понуду кафе у земљи.
Лука Њујорк (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Лука Њујорк (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Кашњења у испоруци увезене кафе америчким корисницима могла би додатно да повећа цијене зрна кафе, које су прошле недјеље достигле вишегодишње максимуме, пренио је Ројтерс.

Залихе кафе у САД су на најнижем историјском нивоу, кажу трговци, јер су увозници избјегавали да гомилају залихе како би смањили трошкове складиштења током периода високих камата.

Око 45.000 радника на пристаништима у 36 лука, чланова Међународног удружења бродара, почело је јуче ујутро обуставу рада након што је постојећи уговор између њих и лука истекао у поноћ, штрајкују од јуче због, како наводе, недовољних плата и страха од губитка посла након планиране аутоматизације на пристаништима, објавио је АП.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је раније данас да је вријеме да власници лука ријеше штрајк зато што блокира испоруке робе у САД.