latinica  ћирилица
02/10/2024 |  11:35 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Град Бањалука годину дана незаконито наплаћује паркинг грађанима (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске донио је одлуку да је измјена паркинг зона и поскупљења истог, коју је донио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић неуставна. Објавом поменуте одлуке у Службеном гласнику, на снагу би требало поново да ступи стари правилник, али и старе цијене.
Паркинг - Фото: РТРС
ПаркингФото: РТРС

Одлуке Драшка Станивуковића актуелног градоначелника Бањалуке, о поскупљењу наплате паркинга и измјенама паркинг зона неуставне су и заобилазе законске оквире, јасан је Уставни суд Републике Српске.

Подсјећамо, паркинг у највећем граду Српске скупљи је од почетка октобра прошле године, што је изазвало негодовање грађана.

- Срж разлога за овакву одлуку лежи у чињеници да у поступку доношења овог правилника градоначелник Града Бањалука није прибавио сагласност Скупштине Града Бањалука на цијену комуналне услуге паркирања возила на јавним паркиралиштима на подручју града Бањалука - наводи се у саопштењу Уставног суда Српске.

Иницијативу за оцјену уставности и законитости Правилника поднио је још прошле године предсједник Градског одбора ДЕМОС-а, Боран Босанчић.

- Једини надлежни орган који може да донесе такав правилник и регулише питање паркинга јесте Скупштина града Бањалука. То је јасно прецизирано Законом о комуналним дјелатностима. Очекујем да дође до појефтињења цијена паркинга, на начин да тамо гдје је цијена била двије марке по сату, да буде марка, то је прва и нулта тона, затим у другој зони гдје је цијена била марку да буде пола марке, а такође би дошло до смањења и када је ријеч о дневним картама - навео је Босанчић.

Грађани јасни - неопходне су корекције цијена.

На овај начин грубо су нарушена права потрошача, али и настављена неславна традиција омаловажавања грађана, мишљења су у Удружењу за заштиту потрошача "Реакција".

- Након такозваних картица пријатељства, картица здравог одрастања, сада смо имали годину и нешто дана незаконите наплате паркинга у Бањалуци. Свака незаконита наплата услуга по вишим цијенама од прописаних није по закону и угрожава права потрошача - истакао је Драган Јошић из Удружења за заштиту потрошача "Реакција".

Правилник који је градоначелник самоиницијативно донио 22. септембра 2023. године, овом одлуком је стављен ван снаге, након чега слиједи објављивање у Службеном гласнику, као и враћање на снагу старог правилника, али и старих цијена.

Грађани питају, ко ће рефундирати новац због ове одлуке која им је годину дана празнила џепове?