latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:05 | Аутор: СРНА

Јањетовић: Наставити са рационалним управљање буџетом

Кандидат СНСД-а за начелника општине Костајница Никола Јањетовић рекао је Срни да ће наставити са рационалним управљање буџетом, будући да су у претходне четири године његовог мандата осварене значајне буџетске уштеде, а међу планираним пројектима истиче санације градске Вијећнице и зграде Магистрата, те изградњу обалоутврде.
Никола Јањетовић - Фото: СРНА
Никола ЈањетовићФото: СРНА

Он је навео да је Вијећница и Магистрат потичу из доба Аустроугарске, а објекти су оштећени у земљотресу крајем 2020. године.

- Завршићемо санацију градске вијећнице, припремни радови су почели, а затим слиједи санација зграде Магистрата. У плану је и унапређење путне инфраструктуре, замјена свих фасада у главној улици, уређење градског парка и садња дрвореда у улицама у којима га нема - навео је Јањетовић.

Јањетовић је истакао и значај изградње обалоутврде у Улици Ранка Шипке, као и регулације потока Бубњарица, чиме би био ријешен проблем плављења доњег и горњег дијела града.

- Пројекат изградње обалоутврде, вриједности око 2,5 милиона КМ, припремљен је и предат `Водама Српске` и ресорном министарству. Општина тај пројекат сама не може изнијети и надамо се подршци Владе Републике Српске и других извора финансирања. Покушаћемо и да радимо пројекат регулације потока Бубњарица, за који смо имали обезбијеђено 1,3 милиона КМ, али није реализован јер нисмо имали разумијевања да ријешимо пар имовинско-правних односа - навео је Јањетовић.

Јањетовић је истакао да је у протеклом периоду посебна пажња посвећена пронаталитетној политици.

- Настојали смо да максимално дамо труда, средстава и велике пажње пронаталитетној политици, а планирамо наставити издвајати средства за асистирану репродукцију и повећати давања за рођење дјетета и стипендије. Примијетили смо и одлив кадра из наше општине и да бисмо то спријечили одлучили смо да у наредном периоду обезбиједимо приправнички стаж за све стипендисте по завршетку школовања - навео је Јањетовић.

Он је додао да је у плану и наставак праксе куповине уџбеника за ученике основне школе, као и финансирање превоза основаца и суфинансирање превоза ученика средње школе.

Подсјетивши да је у претходном периоду изграђено дјечије игралиште у Тавији и на градској плажи, Јањетовић је најавио, уколико поново буде изабран за начелника општине, и отварање центра за младе, санацију објекта Основне школе "Петар Мећава" и проширење Дјечијег вртића "Кестенко" јаслићком групом.

Говорећи о пољопривреди, Јањетовић је обећао повећање подстицаја и бољу стручну помоћ пољопривредницима. Он је напоменуо да је током мандата увео подстицаје за пољопривредну производњу, што је донијело позитивне резултате.

Кандидат СНСД-а је нагласио да су и борачке категорије у његовом фокусу, јер су дали немјерљив допринос слободи и мирном животу. "Увели смо новчану помоћ демобилисаним борцима, наставићемо с тим и у складу са нашим могућностима повећавати та средства, а у веома кратком времену биће изграђена и спомен-соба за погинуле борце", истакао је Јањетовић.

Он је рекао да ће више средства бити уложено у спорт, културу и туризам.

- Сви спортски клубови ће добити већу подршку, а нећемо заборавити ни оне који се баве појединачним спортовима и увешћемо посебне награде за све спортисте који су својим наступом промовисали нашу општину - рекао је Јањетовић, подсјећајући да су у претходном периоду уложена значајна средства за санацију објекта Фудбалског клуба "Партизан" у Костајници.

Он је рекао да ће бити настављена и подршка КУД-у "Поткозарје", кроз новчана средства, обезбјеђење просторија, те помоћ у набавци ношњи и формирању нових секција унутар друштва.

Јањетовић је рекао да је у плану и да завичајним писцима буде пружена помоћ у промоцији и штампању њихових дјела.

Он је навео да је ове године поново покренута Уна регата из Костајнице и да је у плану да се овај догађај дигне на виши ниво, као и да се поново покрене манифестација "Љето на Уни", док ће "Кестенијаду" подићи на ниво препознатљивости, не само у БиХ, већ и у земљама окружења.

Према његовим ријечима, у току је изградња излетишта и видиковца на локацији Застава, а торањ би требало да буде постављен за десетак дана.

- Како бисмо све то промовисали, у плану је постављање огласних табли, односно путоказа са бар кодовима да људи који пролазе кроз Костајницу могу брзо да приступе информацијама о туристичким мјестима и догађајима које наша општина нуди - каже Јањетовић.