latinica  ћирилица
27/09/2024 |  13:40 | Аутор: РТРС

ЦИК: Нулта толеранција за говор мржње

Централна изборна комисија БиХ подсјећа учеснике у изборном процесу да је на снази нулта толеранција за говор мржње.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

ЦИК подсјећа да кандидатима и присталицама политичких странака, листи независних кандидата, листи припадника националних мањина и коалиција, као и независним кандидатима и њиховим присталицама, те запосленима или на други начин ангажованим у изборној администрацији није дозвољено носити и показивати оружје на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини, као и за вријеме окупљања у вези с активностима политичких странака, коалиција, листи независних кандидата и независних кандидата у изборном процесу, саопштено је из ЦИК-а.

Није дозвољено ни ометати скупове других политичких странака, коалиција и независних кандидата, као и подстицати друге на такве активности.

Није дозвољено ни спречавати новинаре да обављају свој посао у складу с правилима професије и изборним правилима, обећавати новчане награде или друге материјалне користи с циљем добијања подршке бирача или пријетње присталицама других политичких странака, коалиција, листи независних кандидата и независних кандидата.

ЦИК наводи да није допуштено подстицати на гласање лице које нема право гласа, подстицати лица да гласају више пута на истим изборима или да гласају у име другог лица или користити се говором мржње, и/или објавити или употријебити слике, симболе, аудио и видео записе, СМС поруке, интернет комуникације, друштвене мреже и мобилне апликације или друге материјале који могу тако дјеловати.

Није дозвољено злоупотријебити дијете у политичке сврхе.

- Поједине забране које наводимо односе се не само на период изборне кампање, већ на цијели изборни период као што је нпр. говор мржње на шта посебно скрећемо пажњу - поручено је из ЦИК-а.

Према дефиницији из Изборног закона БиХ говор мржње је сваки облик јавног изражавања или говора који изазива или подстиче мржњу, дискриминацију или насиље против било којег лица или групе лица, на основу расе, боје коже, националности, пола или вјере, етничког поријекла или било које друге личне карактеристике или оријентације која подстиче на дискриминацију, непријатељство и насиље.

Из ЦИК-а БиХ су поручили да ЦИК има овлашћења да изрекне новчане казне до 30.000 КМ, али свакако има овлашћења и да уклони име кандидата с кандидатске листе, као и да поништи овјеру учешћа на изборима политичког субјекта.

- Која ће од наведених санкција бити изречена, зависи од тежине учињеног прекршаја као и учесталости - закључио је ЦИК.