latinica  ћирилица
27/09/2024 |  11:30 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Слогом сачувати српски идентитет у вријеме глобализације

Слога, подршка и сарадња једини су начин да се сачувају српски идентитет, суверентитет и култура у контексту бројних изазова и притисака на међународном нивоу, истакнуто је на представљању књига "Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима" и "Српски идентитет" у Представништву Републике Српске у Бечу.
Представништво Српске - Фото: СРНА
Представништво СрпскеФото: СРНА

На промоцији је наглашена и потреба за јединством српског народа и правилним разумијевањем актуелних промјена у свијету, саопштено је из Представништва Републике Српске у Аустрији.

Два издања "Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима" и "Српски идентитет", односно "Српски идентитетски критеријуми у процесу глобализације" синоћ су представили члан Сената Републике Српске и социолог Милимир Мучибабић и научни савјетник Института за новију историју Србије Александар Раковић.

Зборник "Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима" доноси научне радове Мучибабића и Раковића, Његове светости патријарха српског Порфирија, Слободана Антонића, Небојше Вуковића и других, а објавило га је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Београда.

"Српски идентитет" представља зборник радова са округлог стола одржаног 2018. године у Вуковој задужбини, на којем су, учествовали Мучибабић, Антонић, Матија Бећковић, Љубодраг Димић, Мило Ломпар и други.

Професор Милимир Мучибабић рекао је да оба издања представљају напор српских интелектуалаца да понуде одговоре на бројне притиске са којима се суочавају Република Српска и Србија, те нуде визију начина заштите српских националних интереса усред ескалирајуће глобалне кризе.

- Треба да престанемо са подјелама и да видимо шта је у глобалном свијету наш основни задатак, а то је да се боримо за српски идентитет, да га чувамо у времену када је он угрожен са више страна. Идентитет је непријатељ глобализма, а у сукобу између глобалиста и суверениста треба да промишљамо како да се сачувамо и одбранимо - рекао је Мучибабић.

Он је истакао да је одговор на геополитичке изазове одржавање и развој духовног и политичког јединства српског народа изван формалних граница.

Историчар Александар Раковић рекао је да се Србија и Република Српска суочавају са озбиљним пријетњама дестабилизације, те да је важно да се заједнички одупру притисцима и покажу да српски духовни и културни простор може да опстане и да се одбрани од свих изазова, као што је то у више наврата доказано кроз историју.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је важно да су у Бечу представљена ова два издања која се кроз различите научне радове баве веома важним питањима за очување српског идентитета, суверенитета и државности у глобализованом свијету.

- Промоција књиге у Аустрији је вишеструко важна, колико због чињенице да овдје живи и веома је активна многобројна српска заједница, толико и због тога што обе књиге заправо позивају на размишљање о актуелним глобалним политичким и економским превирањима и апелују на јединство српског народа у очувању нашег идентитета и културе - рекао је Филиповић.