latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:10 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Заједнички пројекти потврда добре сарадње Српске и Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Потврда добре сарадње Српске и Србије су и заједнички пројекти. Један од њих је вртић "Србија" у општини Србац .Три милиона марака за његову изградњу обезбиједиле су Владе Српске и Србије. У услове у којима борави око 200 малишана, увјерили су се данас предсједник Српске Милорад Додик и премијер Србије Милош Вучевић.
Вртић "Србија" у Српцу - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Вртић "Србија" у СрпцуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Насмијана лица и граја малишана – ово је слика испред србачког вртића "Србија". Међу њима је и двоје дјеце Весне Сувајац, док је треће остало у старом вртићу. Условима за образовање и игру мајка малишана и више је него задовољна.

- Ми смо увијек били задовољни начином рада и организацијом рада нашег вртића, али смо сада заједно са нашом дјецом и тетама срећни јер смо добили прилику за већи простор, нову опрему, нове играчке у нашем вртићу - каже мајка троје дјеце, Весна Сувајац.

Објекат вртића изграђен је по највишим стандардима. Има простране учионице, функционалну кухињу, уређене вањске површине за игру најмлађих становника Српца.

- Овдје тренутно са новим вртићем смо добили 200 слободних мјеста. Имамо осам група и тамо у оном вртићу имамо три групе. Тако да тренутно похађа 250 дјеце вртић у Српцу. Колико је остало без вртића? Остало је око 30 захтјева - рекла је директорка вртића Србија, Богдана Михољчић.

Стари вртић био је премали да прими све малишане из Српца. Зато се изградња новог нашла на врху приоритета у плану капиталних инвестиција ове општине. Замишљено је и реализовано.

- Данас смо се овдје окупили да се увјеримо да смо завршили онако како смо обећали, овај објекат дјечијег вртића по највишим стандардима и нормативима који се примењују у овј области. Али и да се увјеримо да је комплетно овај дио нашег града добио сасвим нови изглед, захваљујући новоизграђеној улици - каже начелник Српца, Млађан Драгосављевић.

Овај вртић, један је у низу пројеката које су Српска и Србија заједно реализовале. Вриједан је три милиона марака и потврда је опредијељености Србије да у контиунитету улаже у општину Србац.

- За нас испред Владе Србије, предсједника Србије, народа у матици, нема великих и малих пројеката, нема малих и велилих општина. Све општине у Републици Српској, без обзира да ли је то Посавље, да ли је то Крајина, да ли је то Источна Херцеговина, Романија, Семберија, сви крајеви Републике Српске ће имати подршку своје матице, Републике Србије, у складу са договором са руководством Републике Српске - истакао је предсједник Владе Србије, Милош Вучевић.

Управо таквим договором, Србац је након три и по деценије, добио нови објекат вртића. Због тога, предсједник Српске предлаже да уз име Србија, у будућности на вртићу, пише и Александар Вучић, јер је, каже , најзаслужнији за овај пројекат.

- Србија је присутна, Србија је данас највећи донатор у Републици Српској, Србија је највећи донатор икада у Републици Српској. Србија је она која то чини из чистог народног и државног интереса. Највећи државни интерес Србије је Косово и Метохија али највећи национални и народни интерес Србије је Република Српска. Јер овдје живи милион и сто хиљада људи - додао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Приоритет је стварање повољнијег амбијента за повећање наталитета и здраво одрастање. Јер то значи и јачу Републику Српску. Србац је на добром путу, што потврђује и данашња слика из ове општине.