latinica  ћирилица
26/09/2024 |  14:10 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Грчка: Положени вијенци у Маузолеју и "Плавој гробници" (ВИДЕО)

Амбасадор БиХ у Грчкој Драган Вуковић и шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић данас су на острву Видо, поводом обиљежавања годишњице повлачења српске војске преко Албаније, Битке на Кајмакчалану и пробоја Солунског фронта, у име предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, положили вијенце на централни саркофаг у Маузолеју и у "Плаву гробницу".
Грчка: Положени вијенци у Маузолеју и "Плавој гробници" - Фото: РТРС
Грчка: Положени вијенци у Маузолеју и "Плавој гробници"Фото: РТРС

Шеф Представништва Јелена Јовановић истакла је да је Крф мјесто које ниједан Србин не смије да заобиђе, јер представља саставни дио српског идентитета.

Пробој Солунског фронта био је одлучујући за слом централних сила у Првом свјетском рату и његово окончање. Представља најдуже припреману војну акцију у историји ратовања која је, бриљантно изведеним стратешким предвиђањима и операцијама, задивила цијели свијет, па и противнике.

За 45 дана, колико је трајала акција, српска војска је прешла 600 километара и ослободила цијелу Краљевину Србију, да би у наредних мјесец ослодила БиХ, Хрватску и Словенију.