latinica  ћирилица
26/09/2024 |  14:02 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Додик: Нема скривених намјера у Декларацији Свесрпског сабора (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Декларација усвојена на Свесрпском сабору, коју покушавају да оспоре, позива на мир и у њој нема скривених планова, а поготово не ратних.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је Декларација историјски документ који предвиђа да се "у миру у региону развијамо у оквиру својих потенцијала".

- Декларација није упрена против Дејтона - рекао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са предсједником Владе Србије Милошем Вучевићем.

Он је истакао да ће Република Српска и Србија наставити да сарађују.

Додик је рекао да је као функционер Српске имао прилику да упозна све власти у Србији још док је предсједник био Слободан Милошевић, али да су Републике Српска и Србија најбоље односе оствариле доласком тима Александра Вучића и који су видљиви на сваком кораку.

- Ми освајамо просторе који су дозвољени и једнако се бринемо о проблемима и миру у Србији, стојећи иза ње у праведној борби за позицију српског народа и територијални интегритет Србије у погледу Косова - рекао је Додик.

Он је рекао да Србија упорно подржава територијални интегритет БиХ, чак и онда када представници политичког Сарајева оспоравају њен територијални интегритет и дају Косову статус који би забранили у Републици Српској.

Додик: Мора се уважавати централна улога Српске у односима БиХ и Србије

Предсједник Републике Српске рекао је да се у односима БиХ и Србије мора уважавати централна улога Српске.

- Желимо и имамо добру сарадњу са Србијом, као и да буду ријешена сва питања. Ту је ријеч о питању границе Србије и БиХ, а Српска о овоме има идентичан став као Србија. Мораћемо чекати неку нову политичку елиту Бошњака која ће схватити да је интерес овога народа изградња ауто-пута према Србији како би сународницима у Санџаку обезбиједили добру комуникацију - рекао је Додик.

Он је поручио да међуентитетска линија у БиХ никада неће бити укинута и да БиХ не постоји без Републике Српске у територијалном и политичком смислу, без обзира ко шта говорио.

- Представници Бошњака желе да сруше све мостове, умјесто да их градимо - рекао је Додик.

Додик: Косово и Метохија највише национално питање српског народа

Предсједник Републике Српске рекао је да је Косово и Метохија питање од највишег државног интереса за Србију, али и највише национално питање српског народа, што морају схватити и домаћи и међународни фактори.

- Зато сматрамо и да ми имамо право о томе да понешто проговоримо и да станемо иза Србије по том питању - рекао је Додик.

Додик је рекао да се Срби не дијеле по разним префиксима које им други стављају како би подијелили један народ, већ је српски народ јединствен, што је снажно потврђено Декларацијом.

Он је констататовао да је Српској одузето више од стотину надлежности, све кроз приче о реформама и европском путу.