latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:21 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Вучевић: Са Српском радимо на заједништву, а не против других (ВИДЕО)

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да Србија апсолутно поштује Дејтонски мировни споразум и све оно што је производ договора два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.
Милош Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милош ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Не мислимо да је могуће да оно што је донијело мир на просторе БиХ буде промијењено насилно и једностраним мјерама и одлукама супротно вољи једног ентитета или конститутивног народа - рекао је Вучевић.

Он је истакао да поједини политичари из БиХ оспоравају територијални интегритет Србије, док Србија не оспорава територијалну цјеловитост БиХ.

- Нама се одузима доо територије, Косово и Метохија, и говори нам се да је то готова ствар, немеће нам се да оно што је била агресија на нашу државу, што је кршење међународног јавног права, треба ваљда да буде прихваћено као нормално. Само тражимо једнак однос - као што ми имамо однос према другим државама, очекујемо један однос према Србији - рекао је Вучевић на конференцији за новинаре након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Он је поручио да са руководством Републике Српске реализују конструктивне ствари, а не деструктивне.

- Радимо на заједништву, а не против некога. Доста је било тога да не смијемо заједно да сједнемо зато што припадамо истом народу, јер ћемо тобоже некога уплашити или то некоме представља опасност - рекао је Вучевић.

Он је истакао да ће Србија наставити да улаже у пројекте у Републици Српској, све у складу са потребама грађана Српске.

- Република Српска, њене општине и грађани требају да кажу шта су најважнији инфраструктурни и друштвени пројекти - рекао је Вучевић, додајући да је ребалансом буџета Србије предвиђено одређено улагање које ће радити заједно са Републиком Српском.

Вучевић политичком Сарајеву: Ако желите јаку БиХ, заволите Српску

Премијер Србије рекао је да је његов добронамјерни савјет политичком Сарајеву да заволе Републику Српску ако већ хоће јаку БиХ.

- И то исто као што волите Федерацију БиХ. Наша рука сарадње са политичким Сарајевом је испружена и немамо никакав проблем на том плану. Сматрамо да би договор Срба и Бошњака био од великог значаја за оба народа и обје земље. То искрено мислим и вјерујем да када би балкански народи одлучивали о Балкану била много боља ситуација у овом дијелу Европе - рекао је Вучевић.

Он је рекао да договор Срба и Бошњака зависи од обје стране.

- Хоћемо да сарађујемо са свима, а Република Српска нам је прва адреса, што је природно и нормално - рекао је Вучевић и поновио да је Београд увијек расположен и за саобраћајно повезивање главних градова Србије и Сарајева.