latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:15 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Вучевић: Орден Републике Српске - признање и обавеза за даљи заједнички рад (ФОТО/ВИДЕО)

Ово је велико одликовање за цијелу Србију, признање и вид захвалности, на свему што радимо и што ћемо радити, рекао је премијер Србије Милош Вучевић након свечане додјеле Ордена Републике Српске, који му је уручио предсједник Републике Милорад Додик.
Милош Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милош ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Вјерујем да ћемо у складу са Дејтоном чувати Србију и Српску. Ми смо исти народ, говоримо истим језиком, имамо исту кулчтуру, заједничку прошлост, а имамо право и да дијелимо заједничку будућност - истакао је Вучевић.

Након састанка са предсједником Српске, Вучевић је нагласио да ће Србија наставити да подржава Републику Српску у складу са Свесрпском декларацијом, јер је ријеч о истом народу, истој култури, заједничкој прошлости и будућности.

- То је суштина свега што смо радили и радимо. Радићемо на многим пројектима, не само на инфраструктури, на стварању услова за бољи живот грађана, за веће плате и пензије - нагласио је Вучевић.

Вучевић је захвалио Додику што је увијек био дио договора са руковдоством Србије кад је ријеч о обиљежавњу најважнијих датума, било да су у питању свечани датуми као Дан српског јединства, већ и кад се одај почаст српским страдалницима.

- Помоћи ћемо градњу ауто-пута, болница, вртића. То је знак подршке Републике Србије свом народу у Републици Српској и БиХ, јер желимо да помогнемо у наше сународнике у општинама у Федерацији БиХ, као што немамо проблем да Сарајево подржава општине у којима живе Бошњаци у Србији - истакао је Вучевић.

Вучевић је на конференцији за новинаре поновио да Орден Српске представља још већу одговорност јер је то темељ онога што ће морати заједнички да раде даље.

- Када добијете највеће признање Српске, онда колико год разумијете и волите Српску, додатно сте, у најмању руку, морално обавезани да помогнете и радите све што чува и јача Српску. Надам се да ћу бити достојан овог признања - истакао је Вучевић.

Он је рекао да води политику предсједника Србије Александра Вучића, додавши да је у праву предсједник Додик када је рекао да је говор Вучића у УН нешто што је политика Србије, али и већине слободарског свијета који није доминантан, прије свега, медијски и економски, али је у демографском и географском смислу доминантан.

Додик је рекао да је Вучевић прави пријатељ Републике Српске и одан припадник српског народа који се бори за афирмацију и права свог народа.

Он је истакао да је Влада Србије под вођством Вучевића наставила интензивно да, у оквиру Дејтонског споразума и Споразума о специјалним и паралелним везама, развија односе Српске и Србије на највишем нивоу.

Претходно је премијер Србије свечано дочекан испред Палате Републике.