latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:01 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Додик: Вучевић прави пријатељ Српске и српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас у Бањалуци премијера Србије Милоша Вучевића Орденом Републике Српске на ленти.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је Вучевић прави пријатељ Републике Српске и одан припадник српског народа који се бори за афирмацију и права свог народа.

Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

- Ово одликовање иде у праве руке, руке човјека који је свој живот заложио за развој Србије, добрих односа са Српском и афирмацију права српског народа гдје год живи - рекао је Додик.

Он је истакао да је Влада Србије под вођством Вучевића наставила интензивно да, у оквиру Дејтонског споразума и Споразума о специјалним и паралелним везама, развија односе Српске и Србије на највишем нивоу.

- Ово одликовање подсјећа на изборено право за специјалне и паралелне односе Србије и Републике Српске, што је предвиђено Дејтонском мировним споразумом. Поштујемо територијални интегритет БиХ са правима које има, али са правима ентитета - рекао је Додик.

Додик је на конференцији за новинаре рекао је да је одликовање Вучевићу обавеза, али и подстрек за наставак руковођења Владом Србије у тешким временима.

Он је истакао да је, када је примао орден Србије, осјећао узвишеност не само тренутка, већ и онога што је радио и што има намјеру да ради.

- Имамо двије државе - Србију и Републику Српску. Морамо чувати снагу и Србије и Републике Српске да би у свијету који ништа не разумије или само разумије силу моћи једног дана могли да зауузмемо достојно своје мјесто" - рекао је Додик.

Он је нагласио да Срби ништа више и не желе од тога и да то никада не треба да буде на терет комшија.

Вучевић је захвалио на додијељеном Ордену, истичући да је то велика част за њега и његову породицу, али и за читаву Србију.

- Вјерујем да ћемо у складу са Дејтоном чувати Србију и Српску. Ми смо исти народ, говоримо истим језиком, имамо исту културу, заједничку прошлост, а имамо право и да дијелимо заједничку будућност - истакао је Вучевић.

Он је нагласио да је ово признање обавеза за даљи заједнички рад.

Орден Републике Српске је највиши државни орден.

Претходно је премијер Србије свечано дочекан у Бањалуци.