latinica  ћирилица
26/09/2024 |  12:02 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Утврђене измјене Закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјени Закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу, по хитном поступку.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Разлог за доношење овог закона произлази из чињенице да су настале околности које се нису могле предвидјети у моменту доношења Закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу, а изазване пандемијом вируса корона и обољења узрокованог ковидом, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Доношење овог закона по хитном поступку је неопходно из разлога што се поступци експропријације у 2020. години нису могли ни започети, а поготово спровести и окончати из оправданих разлога, односно били су успорени због пандемије изазване вирусом ковид 19, те ће се они окончати у 2025. години, а све с циљем изградње аеродрома и реализације једног оваквог сложеног пројекта који је од општег интереса за Републику Српску, додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама Закона о спровођењу одлука Комисије за заштиту националних споменика установљене у складу са Анексом осам Општег оквирног споразума за мир у БиХ. Разлози за доношење Закона је његово усаглашавање са Анексом 8, те усаглашавање са прописима у Републици Српској којима се уређује заштита културних добара, уређење простора и грађења.

Влада Републике Српске данас је усвојила и Информацију о процјени потребних средстава за изградњу објеката на подручју општина Љубиње, Берковићи и Билећа за породице чији су објекти оштећени у земљотресу.

Влада ће обезбиједити финансијска средства у износу од 1.620.100 КМ за изградњу девет стамбених објеката у општини Берковићи, изградњу једног стамбеног објекта у општини Билећа и изградњу вишепородичног стамбеног објекта са шест станова и са вањским уређењем у општини Љубиње, за породице чији су објекти оштећени у земљотресу и нису условни за становање. Средства ће бити обезбијеђена из буџета Републике Српске.

На данашњој сједници, Влада Републике Српске је, на основу Закона о обавезном здравственом осигурању, донијела одлуке које се односе на финансирање посебних програма који се тичу набавке иновативне терапије, лијекова за ријетке болести, као и медицинских средстава који се не финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања за 2025. годину.

Такође, Влада Републике Српске донијела је и одлуке које се тичу директне подршке породицама у оквиру пронаталитетних мјера.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о начину финансирања програма лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама за 2025. годину, а којом се регулише начин финансирања Програма лијекова који се примјењују у ограничено доступним количинама за 2025. годину. Према овој одлуци, средства за финансирање Програма обезбјеђују се у буџету Републике Српске за 2025. годину, у износу од 79.620.000 КМ.

Влада је донијела и Одлуку о начину финансирања Посебног програма медицинских средстава која се примјењују у ограничено доступним количинама за 2025. годину. Средства за финансирање Програма обезбјеђују се у буџету Републике Српске за 2025. годину у износу од 2.000.000 КМ.

Влада Републике Српске донијела је данас и Одлуку о начину финансирања Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице за 2025. годину у износу од 9.000.000 КМ, као и Одлуку којом се регулише начин финансирања Програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње за 2025. годину, за шта се средства, такође, обезбјеђују у буџету Републике Српске за 2025. годину у износу од 3.500.000 КМ.

На данашњој сједници, Влада Републике Српске донијела је Одлуку о исплати финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, за период 1.1-30.9.2024. године, у износу од 750.000 КМ. Укупна средства биће додијељена за 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.

Влада Републике Српске донијела је и више одлука о одобравању средства на име остваривање права на подстицајна средства за реализацију заједничких пројеката Владе Републике Српске и општине Сребреница. 

Опширније о сједници Владе можете видјети овдје.