latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:39 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Од 1. октобра неинвазивно пренатално тестирање у УКЦ-у Српске

Универзитетски клинички центар Републике Српске од 1. октобра пружаће услуге неинвазивног пренаталног тестирања за све труднице које територијално припадају овој установи.
Трудница (Фото: EPA/ZOLTAN BALOGH, илустрација) -
Трудница (Фото: EPA/ZOLTAN BALOGH, илустрација)

Труднице које територијално не припадају УКЦ-у о термину и начину узорковања крви могу да се информишу у болницама којима припадају, саопштено је из УКЦ-а.

У саопштењу се наводи да трудница треба да се јави код гинеколога код којег је регистрована у Дому здравља, који процјењује да ли има право на НИПТ.

Уколико трудница остварује право на овај тест добија упутницу која гласи на УКЦ Републике Српске, Завод за клиничку лабораторијску дијагностику, са наведеним захтјевом за НИПТ тестирање.

Надлежни специјалиста гинекологије и акушерства упознаће трудницу са процедуром НИПТ, те је потребно да трудница потврди свој пристанак на препоручену процедуру попуњавањем обрасца, додаје се у саопштењу.

УКЦ Републике Српске је уговорио пружање услуге неинвазивног пренаталног тестирања "Генепланетовим" тестом "нифти", а за све труднице је осигуран основни пакет.

Могу се тестирати све труднице изузев оних код којих овај тест није изводљив - вишеплодне трудноће, трудноћа са донираном јајном ћелијом, близаначке трудноће код сурогат мајчинства, у случајевима несталог близанца и ако је трудници трансплантирана коштана срж или орган.

Узимање крви у Заводу за клиничку лабораторијску дијагностику обављаће се понедјељком и уторком од 11.00 до 14.00 часова.

- Труднице које територијално припадају УКЦ-у треба да се јаве у овом периоду са потребном документацијом на шалтер Завода за клиничку лабораторијску дијагностику на првом спрату у јужном крилу УКЦ-а - напомиње се у саопштењу.