latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:12 | Аутор: klix.ba

Погледајте шта пише у Приједлогу закона који предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у упућен је у парламентарну процедуру ради разматрања и усвајања у Парламентарној скупштини БиХ.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Закон предвиђа поврат ПДВ-а за куповину првог стана, а на то би, ако буде изгласано, право имале:

(1) Пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, које је купац стана, има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана.

(2) Станом из става (1) овог члана сматра се стамбени објекат, и/или економски дјељива цјелина у оквиру објеката на територији БиХ који су намијењени за становање.

(3) Потврде којима се доказује испуњеност услова из става (2) овог члана издају надлежни органи у БиХ.

(4) Уколико се накнадним провјерама УИО или органа из става (3) овог члана утврди поступање супротно одредбама овог члана, од стране УИО ће се извршити накнадни обрачун и наплата ПДВ.

(5) Прописе којима ће се ближе регулисати услови и начин поврата ПДВ-а доноси Управни одбор УИО.

Приједлог закона каже и да ће се за окончане и тиме регистроване купопродаје стана код надлежних регистрара извршених прије ступања на снагу овог закона, примјењивати одредбе закона који је био на снази до тог момента.

Приједлог Закона о допуни Закона о порезу на додатну вриједност заснива се на принцпима законитости, хитности, друштвене одговорности, солидарности и правичности.

Овај вид пореске олакшице води паду јавних прихода с једне стране, али истовремено је пракса показала да усљед раста тражње и раста привредне активности сектора грађевине и свих повезаних сектора, долази до компензовања пада јавних прихода.

Приједлог су потписали и у парламентарну процедуру упутили Сања Вулић, Миа Карамехић-Абазовић, Саша Магазиновић, Сабина Ћудић и Чедомир Стојановић.