latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:11 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

У току израда нацрта закона о регулатору електричне енергије и природног гаса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац ракао је данас да је у току израда нацрта закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ који ће наредних дана бити достављен Енергетској заједници и ентитетским владама на давање мишљења.
Састанак у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у СарајевуФото: Уступљена фотографија

Кошарац је на састанку са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским, министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем и министром енергетике, рударства и индустрије Федерације БиХ Ведраном Лакићем рекао да ће усаглашена верзија текста закона бити упућена у редовну процедуру пред Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ.

- На овом законском рјешењу радимо у пуној координацији са министарствима енергетике Републике Српске и ФБиХ. Нацрт ће у наредним данима бити достављен Енергетској заједници, те ентитетским владама на давање мишљења - истакао је Кошарац.

На данашњем састанку разговарано је о испуњавању обавеза проистеклих из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, с фокусом на обавезе које у оквиру Трећег енергетског пакета имплементира Министарство спољне трговине и економских односа у координацији са надлежним ентитетским министарствима.

На састанку је истакнуто да је ово министарство заједно са ентитетским министарствима енергетике формулисало интегрисани енергетски и климатски план БиХ до 2030. године, који ће бити достављен на мишљење владама Српске и ФБиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Истакли смо важну улогу Републике Српске и ФБиХ у очувању енергетске безбједности. Ми ћемо наставити да све активности проводимо у пуној координацији са надлежним ентитетским министарствима, потпуно опредијељени да обезбиједимо и очувамо енергетски суверенитет Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац.