latinica  ћирилица
20/09/2024 |  20:31 ⇒ 23:00 | Аутор: РТРС

Вишковић: Срце Српске куца за Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да манифестација Дани Српске у Србији потврђује српско јединство и јача везе између српског народа са обје стране Дрине.
Радован Вишковић - Фото: Уступљена фотографија
Радован ВишковићФото: Уступљена фотографија

- Још од 2013. године, ова манифестација има за циљ јачање свеколиких веза између српског народа са обје стране Дрине, а прије свега оних који се односе на повезивање нашег народа, било да је ријеч о економији, науци или култури - рекао је Вишковић.

Он је навео да ће у идућих неколико дана у 12 градова широм Србије бити представљени разни културни садржаји Републике Српске, туристичка мјеста и природне љепоте, али и инвестиционе могућности Српске за потенцијалне инвеститоре из Србије.

Вишковић је поручио да срце Републике Српске куца за Србију, која је њен чувар, и да ништа што може избрисати осјећај међусобне привржености и јединства.

Он је рекао да је Србија најзначајнији партнер Српске, али, надасве, пријатељ, савезник и старији брат, као и највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор.

- Руку на срце, неки ће рећи да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Међутим, Република Српска и Србија доказују управо супротно - искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа. Везе Србије и Републике Српске тренутно су најбоље у историји захваљујући, прије свега, предсједницима Александру Вучићу и Милораду Додику - нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да је недавно на Свесрпском сабору усвојена "Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа", чиме су потврђене нераскидиве везе и договорено заједничко дјеловање у многим сферама, које Српска и Србија реализују кроз многе меморандуме.

Вишковић је навео да институционални темељ сарадње представља Споразум о специјалним паралелним везама, моћни механизам који је довео до реализације низа заједничких пројеката који служе народу са обје стране Дрине.

Поручио је да Српској и Србији не треба никакав папир да би били једно.

- У нашим срцама и душама, ми јесмо једно национално биће и то ниједна граница, ни једна препрека не може да надвлада. Иако административно раздвојен у двије државе, овај народ живи и функционише као једна цјелина. Знате, увијек је најјаче оно што осјећате у срцу. А наше куца за Србију. Као што оно у Србији куца за нас - истакао је Вишковић и додао да не постоји ништа што може да избрише тај осјећај међусобне привржености и јединства.