latinica  ћирилица
20/09/2024 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

У Приједору Међународна научна конференција "Знањем до здравља Санус 2024" (ВИДЕО)

У Приједору је у току трећа Међународна научна конференција "Знањем до здравља Санус 2024" на којој учествују еминентни професори и предавачи из региона. Конференцију организује Висока медицинска школа из Приједора.
Научна конференција Приједор - Фото: РТРС
Научна конференција ПриједорФото: РТРС

Надзорна сестра хирургије приједорске болнице Марија Кецман каже да је овај вид едукације неопходан за здравствене раднике.

- Нама здравственим радницима је неопходна континуирана едукација и сматрам да је ово одличан вид едукације, упознавања, размјене искустава - истакла је Кецманова.

Између осталог учесници конференције упознати су о улогози вјештачке интелигенције у медицини.

- Неке ствари које се дешавају у медицини за лаика, а и нама, често су невјероватне колики је напредак постигнут, тако да та медицинска струка тражи вјечито напоре и вјечиту едукацију - наводи професор Медицинског факултета Бањалука Мирослав Петковић.

Директор Високе медицинске школе Илија Стијепић додао је да су овакве конференције важне, да се подигне ниво знања здравствених радника и академске заједнице, да пишу радове, да истражују.

Након пленарних предавања професора, представљене су три секцијска предавања у вези са рехабилитацијом физичког и менталног здравља, лабораторијска медицина, дијагностика и здравствена њега и спољашњи фактори и превенција ризика по здравље људи.