latinica  ћирилица
26/09/2024 |  16:04 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Велики број бруцоша из Српске у Србији (ВИДЕО)

У Републици Српској из године у годину све су бољи услови студирања, али велики број наших бруцоша одлучује се и за студирање у Србији. Највише их је на Београдском и Новосадском универзитету. Студирање по условима какве имају студенти из Србије омогућено је Споразумом о специјалним и паралелним везама.
Студенти Српске у Србији - Фото: РТРС
Студенти Српске у СрбијиФото: РТРС

Протекла школска година на факултетима у Србији била је рекордна по броју уписаних студената из Републике Српске, гдје их је уписано чак 3.000. Према процјенама, главни разлог је што новосадски и београдски универзитети раде веома добру промоцију на простору Српске. Међутим, постоји и читав низ личних мотива.

Постоји приједлог да се о овом једносмјерном кретању разговара на нивоу влада. Иницијатива за рјешење проблема покренута је и на нижем нивоу.

- Мислим да ту сарадњу треба наставити, договор треба наставити на нивоу универзитета. Уживају сва права као студенти из Србије - нагласио је Небојша Бојовић, проректор за Међународну сарадњу Универзитета у Београду.

У Београду постоји 14 студентских домова, који имају укупно око 10.500 мјеста. Од тог броја њих 500 из Републике Српске налази се у студентском граду на Новом Београду.

- Имамо 14 ресторана, имамо све пратеће садржаје. Тих десет посто отпада на једнокреветне, четворокреветне и петокреветне - нагласио је Драгиша Пауковић, помоћник директора Студентског центра Београд.

Све је реновирано, редовно се одржава, све собе имају купатила, тако да је на студентима само да уче.

А  цијене су заиста невјероватно ниске.

- Студент издваја за исхрану укупно, односно 56 динара за доручак. То је цијена за буџетске кориснике - додао је Пауковић.

Бијељина је, према статистици, град из којег у Србију долази највише студената. Слиједе студенти из Бањалуке и Приједора, али и Херцеговине. Већина се уписује у Новом Саду, с обзиром да су трошкови живота у овом граду много нижи него у Београду.