latinica  ћирилица
20/09/2024 |  17:49 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Укидање ПДВ-а на прву некретнину важило би за све, без обзира на године (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић потврдио је да је покренут процес да се у БиХ усвоји закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине, који би се односио на све држављане БиХ. Подсјећа да су у Републици Српској ову иницијативу, по угледу на регион, прије годину дана на Економском форуму Јахорина, покренули предсједник Српске Милорад Додик и Привредна комора.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Амиџић каже да је приједлог закона написан и да су дефинисани одређени битни елементи. Пита се има ли политичких актера спремних да кажу не овом законском рјешењу које ће бити уврштено у дневни ред прве сједнице Представничког дома.

Сан о властитој некретнини по цјени мањој за 17 одсто ПДВ-а, могао би постати стварност и то не само за младе брачне парове. Старосна баријера се укида, па би и они у зрелијој доби могли, по знатно нижој цијени, купити властити кров над главом.

Овај закон неће се односити на куповину луксузних станова, односно дефинисано је колико се метара квадратних стамбене површине ослобађа плаћања ПДВ-а. Они који су тренутно у фази куповине прве некретнине позвани су да не заустављају тај процес до усвајања закона и тиме евентуално ризикују повећање цијена некретнине.

- Неко ко у овом моменту потпише предуговор, нотарски уговор или шта год већ у смислу да је резервисао некретнину, тај појединац неће губити право да изврши поврат ПДВ-а на прву некретнину. Кроз закон ће бити регулисано да је моменат кад неко постаје власник онај кад је уписан у јавне евиденције - појаснио је Амиџић.

Ослобађање ПДВ-а за куповину прве некретнине, практично значи 17.000 КМ мање на сваких 100.000 КМ некретнине.

- За педесетак метара квадратних у Сарајеву, Бањалуци или Мостару цијене су око 200.000 КМ, што значи да цијена ПДВ-а постаје дупло већа - наводи Миа Карамехић Абазовић, замјеница предсједавајућег Клуба посланика Народ и правда у ПС БиХ.

Амиџић је оцијенио да је политичка ситуација у БиХ сазрела да би овакав приједлог добио подршку у Парламентарној скупштини.

- Постоји политичка подршка да један овакав закон буде усвојен. Мене интересује да ли сад у БиХ постоји иједан политички актер да каже да неће да подржи овакво законско рјешење - рекао је Амиџић.

Република Српска, Федерација БиХ и дистрикт Брчко изразили су спремност да у првом периоду на себе преузму финансијске посљедице по јавне приходе, које ће узроковати укидање плаћања ПДВ-а за куповину прве некретнине.