latinica  ћирилица
20/09/2024 |  16:30 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Све више гојазних у Републици Српској, посебно дјеце (ВИДЕО)

Дијабетес, гојазност и кардиометаболичке болести могу се спријечити ако се на вријеме контролишу фактори ризика, речено је на дводневном симпозујуму, који се одржава у Академији наука и умјетности Републике Српске.
Дијабетес - илустрација - Фото: РТРС
Дијабетес - илустрацијаФото: РТРС

Ако се болест не открије на вријеме, посљедице могу бити кобне по здравље.

Број гојазних у Републици Српској све је већи, посебно дјеце, а око 90.000 је дијабетичара, подаци су из регистра Српске за дијабетес.

Академик Душко Вулић, који је и предсједник Одбора за хроничне незаразне болести Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске, рекао је да се гојазност још не сматра болешћу и не реагује се на вријеме ни у смислу превенције, а ни касније лијечења.

- Гојазност је главни фактор ризика за настанак шећерне болести, то су двије повезане пандемије, а гојазност изазива, поред дијабетеса, још 13 врста карцинома - рекла је Сњежана Поповић Пејчић, предсједница Удружења за дијабетес, гојазност и кардиометаболичке болести Републике Српске.

Нова техничка помогала омогућавају бољи третман шећерне болести, рекао је академик Небојша Лалић. Наглашава да лијечење дијабетеса није јефтино, да постоји читав спектар лијекова, али да ова болест ионако "носи" десет одсто здравственог буџета.

- Највећи дио се троши на лијечење компликација. Улагањем у нове приступе би омогућли смањење компликација које је изазвано поремећајима који немају добру прогнозу - рекао је Лалић, који је предсједник Интернационалне дијабетес Федерације Европе.

Нездрава исхрана, физичка неактивност, стрес, доприносе повећању броја обољелих. Зато би што прије требало започети превенцију и промјену лоших навика, закључак је симпозијума.