latinica  ћирилица
18/09/2024 |  09:09 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Атлагић: Резерве каолисаног гранита потенцијално ново тржиште

На Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци потписан је оквирни Споразум о сарадњи у вези са истраживањем резерви каолисаног гранита, сировине коју користи домаћа индустрија, те нуди потенцијал за отварање новог тржишта у Републици Српској.
ПМФ, потписан оквирни Споразум о сарадњи - Фото: СРНА
ПМФ, потписан оквирни Споразум о сарадњиФото: СРНА

Професор на ПМФ-у Сузана Готовац Атлагић изјавила је Срни да се каолин увози јер не постоји погон којим би се вршило издвајање из земље.

Она је рекла да једна компанија из Републике Српске производи 50.000 тона фасада чији је основни састојак каолин, а увози га јер није доступан из домаћих извора.

Атлагићева је појаснила да се у Српцу налази верификовано налазиште са резервама од око 12 милиона тона каолинисаног гранита, а неке неверификоване процјене говоре и о цифрама од чак 100 милиона тона.

- Уколико би био оспособљен нови погон за сепарацију каолина, овај минерал, а такође и остале компоненте каолиниснаог гранита одмах би имали тржиште. ПМФ је препознао могућност да се из домаћег каолина производе чак и геополимери, односно јединствени материјали који представљају чврсте конструкције - истакла је Атлагићева.

Она је навела да се геополимери врло брзо стврдњавају на собној температури, због чега нема потребе за кориштењем жељезних арматура, чиме се значајно штеди на коришћењу енергије.

Атлагићева је рекла да је индустрија жељезних арматура велики загађивач, а с друге стране жељезна арматура је подложна корозији, док геополимери нису.

Према њеним ријечима, ПМФ је у оквиру ЕУ пројекта, којим координише, успио да изврши и прва лабораторијска истраживања о овој теми, а потписани су споразуми са неколико компанија које обезбјеђује сировину и тестирање недавно добијених узорака.

- Тиме ће бити комплетирана већ успјешна лабораторијска испитивања урађена на ПМФ-у, публиковати научни рад и учинити напори на међународној дисеминацији ове идеје, те скренути пажња домаћим доносиоцима одлука на овај изузетан потенцијал за општину Србац - навела је Атлагићева.