latinica  ћирилица
16/09/2024 |  07:53 ⇒ 12:16 | Аутор: Агенције

Најмање осам погинулих у поплавама у Европи; У Пољској проглашено стање природне катастрофе (ФОТО/ВИДЕО)

Број погинулих у поплавама у централној Европи попео се на осам након што су хиљаде грађана евакуисани у Пољској, Чешкој, Аустрији, Румунији.
Поплаве у Пољској (Фотo: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT) -
Поплаве у Пољској (Фотo: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT)

Олујни циклон, назван Борис, донио је обилне кише од Аустрије до Румуније, што је довело до најгорих поплава у готово три деценије у тешко погођеним подручјима Чешке и Пољске.

Хиљаде кућа оштећене су током викенда, мостови су однесени, а најмање 250.000 домаћинстава, углавном у Чешкој, остало је без струје.

Једна особа утопила се у недјељу на југозападу Пољске, ватрогасац који је учествовао у спасилачким акцијама погинуо је у Аустрији, а још двије особе погинуле су у Румунији, гдје су поплаве у суботу однијеле четири живота.

У Пољској проглашено стање природне катастрофе

Пољски премијер Доналд Туск рекао је да ће његова влада прогласити стање природне катастрофе док се држава бори с разорним поплавама.

У Пољској проглашено стање природне катастрофе

- Након консултација с надлежним министрима и службама, наложио сам припрему уредбе Савјета министара о увођењу стања елементарне непогоде - рекао је Туск.

Стање природне катастрофе даје влади већу контролу за сузбијање и рјешавање учинака катастрофе, што може укључивати ​​ограничавање одређених слобода и права.

Вријеме се смирује, али опасност није прошла

Институт за метеорологију и воде објавио је најновије информације о метеоролошкој и хидролошкој ситуацији у Пољској.

- Временска ситуација се смирује, хидролошка ситуација је опасна. Тренутно је на 92 хидролошке постаје на снази упозорење највишег степена, а на 34 статус упозорења. Издана су упозорења 3. сепена за горњи и средњи дио Одре, горњи дио ријеке Варта и западни дио горњег слива ријеке Висле, у Татрама - наводи се.

У Аустрији преко 300 спасених

У Доњој Аустрији, коју су снажно погодиле поплаве, стотине људи су спасене тијеком викенда.

Према извјештају ватрогасне службе, само у округу Сент Поултен до касно у недјељу навече спасене су 304 особе. Покрајина је од недјеље проглашена подручјем катастрофе и налази се у "кризном начину рада", како је рекао замјеник гувернера Степхан Пернкопф.

- Ноћ је прошла мирно - рекао је јутрос за АПА-у Клаус Стебал из државне ватрогасне службе.