latinica  ћирилица
15/09/2024 |  13:23 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

У Сокоцу обиљежени Дан почетка пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе као и Дана почетка пробоја Солунског фронта, данас су положени вијенци на Споменик солунском добровољцу у Сокоцу.
Соколац - Фото: РТРС
СоколацФото: РТРС

Потомак солунског добровољца и предсједник Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата /СУБНОР/ општине Соколац и члана предсједништва СУБНОРА-а Републике Српске Миливоје Јанковић је рекао да је ово датум који се традиционално обиљежава установљен одлуком Србије и Републике Српске о заједничком празнику.

Вијенце на Споменик солунском добровољцу данас су традиционално положиле делегације Удружења потомака добровољачких ратова 1912-1918. године, СУБНОР-а Соколац, Борачка организација општине Соколац, те начелник и предсједник Скупштине општине Соколац. Кроз наше окупљање стварамо то Српско јединство и прослављамо Дан националне заставе.

Са друге стране, ово је дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт, који је забиљежен кроз историју коју најбоље описује Зборник споменица „Рођени да би вјечно живјели“ гдје је обухваћено преко 1.800 добровољаца Сарајевско-романијске регије самим тим и преко 1.000 добровољаца са подручја платоа Романије, гдје их је само са Сокоца било преко четири стотине.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра. Празник је установљен 2020. године, у знак сјећања на дан пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Овај празник симболизује вјечну тежњу српског народа за слободом и очувањем јединственог националног идентитета.