latinica  ћирилица
15/09/2024 |  12:01 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Заставе Српске и Србије спојиле се на мосту "Братољуб"

На мосту "Братољуб" на Дрини, између Братунца и Љубовије, симболичним спајањем застава Србије и Републике Српске, делегације ових општина и група грађана обиљежили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

Начелник братуначке општине Лазар Продановић рекао је да је ово први пут да се на "Братољубу" обиљежава овај заједнички српски празник.

- Овај мост спаја српски народ, представља његово јединство и нераскидиву повезаност. Трајно ћемо радити на повезивању и јачању веза српског народа са обје обале Дрине, на развоју и унапређењу животних услова и сарадње - поручио је Продановић.

Предсједник Скупштине општине Љубовија Милан Јовановић изјавио је да је овај празник значајан за цијело српство, јер показује да су Срби један народ са обје обале Дрине и било гдје да живе.

- За слободу се вјечито боримо, заједнички смо гинули у бројним ратовима и под истом заставом против разних непријатеља за ослобођење српских земаља и живот у слободи што треба знати, памтити, поштовати и његовати - поручио је Јовановић.

Он је подсјетио да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе дан када је пробијен Солунски фронт у Првом свјетском рату и српска војска незадрживо кренула у ослобађање Србије и свих простора на Балкану гдје су живјели Срби.

Братунчанин Игор Марковић каже да је данас посебан дан на изузетном мјесту - на мосту "Братољуб", чије име говори о братству и заједништву српског народа са обје дринске обале.

- Дрина је кичма, а ово је мост који спаја Србе са њене источне и западне стране у сваком погледу - и фамилијарно и физички и културно и духовно и економски, привредно, спортски, а и у свим сферама живота - истакао је Марковић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, а установљен је на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.