latinica  ћирилица
15/09/2024 |  11:58 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Бањалука: Положени вијенци на гробљу "Свети Пантелија"

На бањалучком гробљу "Свети Пантелија" данас су положени вијеници и цвијеће поводом обиљежавања 15. септембра - Дана погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Бањалука: Положени вијенци на гробљу "Свети Пантелија" - Фото: СРНА
Бањалука: Положени вијенци на гробљу "Свети Пантелија"Фото: СРНА

Вијенце су положили представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, а по једну ружу положили су чланови породица погинулих и представници удржења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

У 11.45 часова предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа на Новом гробљу код Спомен-костурнице и код Споменика 12 беба, а у 12.00 часова обраћање званичника, најављено је из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У 15.00 часова заказана је сједница Скупштине Републичке организације породица погинулих и несталих у просторијама Народне скупштине Републике Српске.

Током четири године Одбрамбено-отаџбинског рата у темеље Републике Српске живот је уградило 23.659 бораца Војске Републике Српске.

На крају 1995. године као нестало водило се 5.518 лица, бораца, жена и дјеце, док Република Српска данас трага за још 1.636 лица, 1.001 цивилом, од којих 312 жена и дјеце, 635 бораца и 12 припадника полиције Републике Српске.

Посмртни остаци неидентификованих војника и цивила налазе се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске обиљежава се 15. септембра с обзиром на то да симболизује масовно страдање и нестанак великог броја цивила и бораца у септембру 1995. године.