latinica  ћирилица
15/09/2024 |  11:01 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

"Српски народ остао поносан и данас слави свој празник" (ВИДЕО)

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је празник који је готово цијели вијек био неоправдано потиснут, али је српски народ остао поносан и данас га слави, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након свечаног пријема у Палати Републике организованог поводом Дана српског јединства.
Дан српског јединства, слободе и националне заставе - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дан српског јединства, слободе и националне заставеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Српске је подсјетио да су на данашњи дан Срби пробили Солунски фронт и кренули незаустављиво ка ослобађању Србије, али и других простора будуће Југославије.

- Срби су наивно вјеровали да доносе слободу другима и да други треба да јој се радују. Сада послије толико година и деценија знамо да је то била заблуда. Али, српски народ као што није нестао и изумро у вријеме Отоманске империје, није нестао ни у вријеме бивше Југославије - рекао је Додик.

Додик је упозорио да "западне силе воде хибридни рат против Српске и желе да зауставе јачање идеје о њеном опстанку".

- Без обзира на санкције и подметања, те видљиве и невидљиве активности, Српска је ипак ту и нису је срушили својим реформама. Српска је наше право и ми то право бранимо. Оно је верификовано међународним споразумом. Српска економски биљежи напредак и више од двије милијарде нових инвестиција.Српска сарађује са другима и то показују контакти које има са својим пријатељима - нагласио је Додик.

Додик је нагласио да је "Српска синоним оних који нису поражени и нису нестали, иако је то била исконска воља САД у сарадњи са Великом Британијом и неким другим западним земљама".

- Остали смо своји на своме управо кроз ове три ријечи - јединство, слобода и застава. Зато честитам свима, свим Србима овај празник. Овај празник ће временом постати најзначајнији и драго ми је што се обиљежава заједно са Србијом. Поносан сам што сам имао прилику да са предсједником Србије Александром Вучићем осмислим овај датум. Српска живи и надам се да ће празник слободе и јединства сљедеће године бити дочекан са још већим јединством и истакнутим српским заставама на свакој кући и балкону. Народ без поноса нема право на будућност, а српски народ је поносан народ - поручио је Додик.