latinica  ћирилица
15/09/2024 |  10:05 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Српска и Србија обиљежавају Дан српског јединства и националне заставе

Србија и Република Српска данас обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, празник установљен у знак сјећања на пробој Солунског фронта, 15. септембра 1918. године.
Дан српског јединства - Фото: РТРС
Дан српског јединстваФото: РТРС

Закључком Владе Србије од 11. септембра 2020. дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар, обиљежава се као - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а истовјетну одлуку дан раније донијела је Влада Републике Српске, наглашавајући заједничке вриједности и историјске везе два ентитета.

Празник је први пут свечано прослављен уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана 2021. године у Београду код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Нишу.

Ниш је током Првог свјетског рата био ратна престоница и један је од првих, већих градова у Србији, који су ослобођени послије пробоја Солунског фронта.

Капитулирала Аустроугарска, а убрзо и Њемачка

Српска војска почела је пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године након чега је остварена кључна промјена у ратним приликама Првог свјетског рата.

Прва и Друга српска армија пробиле су већ 17. септембра Солунски фронт, што је било одлучујуће за слом Централних сила у Првом свјетском рату. Мјесец и по дана касније капитулирала је Аустроугарска, а убрзо и Нјемачка.

Свијет је испрва био запањен српским побједама на Церу и Колубари, потом солидаран са Србима у повлачењу преко Албаније, изненађен опоравком српске војске на Крфу, а на крају одушевљен побједом и пробојем Солунског фронта.

Нешто више од половине укупног састава српске војске у завршним операцијама на Солунском фронту и у његовом пробоју чинили су добровољци.

Око 30.200 српских добровољаца из прекоморских земаља, затим 25.700 добровољаца приспјелих из заробљеништва у Русији, најмање 1.300 добровољаца Херцеговаца из црногорске војске.

Ослобођени Срби и остали народи

Од започињања ратних операција на Солунском фронту па до ослобођења Битоља српска војска изгубила је скоро 29.000 људи.

Пробојем Солунског фронта српска војска је не само ослободила Србију, већ и Србе са простора данашње БиХ и Хрватске, али и друге јужнословенске народе који су, попут Хрвата у Далмацији и Загребу, те Словенаца тражили уједињење са Србијом и стварање нове државе - Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименоване у Југославију.

Свечана академија у Новом Саду, пријем у Палати Републике

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће одржана данас у Новом Саду.

Академија ће бити одржана у Српском народном позоришту од 18.00 часова, најављено је из Владе Србије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у Бањалуци организује свечани пријем поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Организатори свечаности су одбори влада Србије и Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.