latinica  ћирилица
15/09/2024 |  09:56 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Српска и Србија обиљежавају Дан српског јединства; Додик: Нисмо изгубили жељу за слободом (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и србија обиљежавају Дан српског јединства. Тим поводома предсједник Републике Српске Милорад Додик организовао је свечани пријем у Палати Републике.
Бањалука - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
БањалукаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На почетку свечаног пријема интониране су химне Републике Српске и Србије.

Претходно су окупљени грађани поздравили су аплаузом предсједника Републике Српске којем је рапорт испред Палате Републике предао командир почасне јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Плато испред Палате Републике окићен је српским тробојкама а грађани су развили заставу дуж улице која води до улаза у Палату.

Палата Републике (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да "Република Српска, Србија и сав српски народ гдје год да живи данас славе јединствен празник".

Предсјеdnик Српске је честитао празник српском народу уз жељу да га дуго обиљежавају.

- Република Српска је порив Срба на овим просторима за слободу. Било је потребно више од 100 година да се овај празник врати и успостави као празник наше слободе, јединства и заставе. Дан када је пробијен Солунски фронт, када је јединствена српска армија донијела слободу не само Србији него и другим народима на Балкану ни не помишљајући да ће већ на крају тог истог вијека они који су донијели слободу покушати да сатанизују српски народ - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да вам "јединство никад нико неће дати, а други ће га отети".

- Ако немате свијести за јединством нећете га ни имати. Никад га не смијемо запоставити. Слобода је увијек везана за наше државе. Нисмо изгубили јединство и жељу за слободом, а то је некад снажније од неког оружја, што су показали и наши преци - навео је Додик.

Сви смо свјесни да оно што представља слобода, јединство и застава јесте нешто што нас окупља и што је било историјски важно, али је битно и за садашњи тренутак и за будућност, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре након свечаног пријема у Палати Републике поводом Дана српског јединства.

Дан српског јединства (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је свим грађаним Српске и Србије Дан српског јединства, слободе и националне заставе и нагласио да је ово велики дан у историји српског народа.

Пријему су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске, народни посланици, представници Републике Српске у заједничким институцијама, представници јавног и друштвеног живота Српске.

Палата републике (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Закључком Владе Србије од 11. септембра 2020. дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар, обиљежава се као - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а истовјетну одлуку дан раније донијела је Влада Републике Српске, наглашавајући заједничке вриједности и историјске везе два ентитета.

Предсједник Србије Александар Вучић организује у Београду пријем за ученике и наставнике основних школа и предсједнике општина из Републике Српске и Црне Горе.

У Новом Саду од 18.00 часова биће одржана свечана академија, којој ће присуствовати највиши званичници Србије и Српске и патријарх српски Порфирије.

Од 18.00 часова биће одржана свечана академија у Новом Саду, коју такође можете пратити на РТРС-у.

Република Српска и Србија данас заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској.

Тај празник је симболично установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.