latinica  ћирилица
15/09/2024 |  08:14 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Раковић: Суштински важно обиљежавати Дан српског јединства (ВИДЕО)

Суштински је важно обиљежавати Дан српског јединства и овај празник је врло драгоцјен, изјавио је историчар Александар Раковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је нагласио да нас "Дан српског јединства асоцира на наше велике побједе и уједињење".

- Не смијемо заборавити да је српски народ био уједињен 1918. године. Наша идеја је у то вријеме била толико супериорна да јој се ниједна идеја није могла супротставити. Мислим да смо на путу да повратимо то самопоуздање. Надам се да сада имамо вјеру у бољу будућност јер видимо да је српски народ јединствен, упркос наметнутим границама. Наша свијест се изнова јача сваког дана - рекао је Раковић.

Раковић је подсјетио на то да је "било временских оквира када смо били веома јединствени, као и кад нисмо били довољно". 

- У протеклих неколико година примјећујемо велики успон српске идеје. Дијалог наших лидера је на највишем нивоу. Циљ српског интегрализма је да легално и демократски поново створимо своју државу. Наше идеје не трева икоме да сметају - истакао је Раковић.

Раковић је напоменуо да ће "јединство српског народа бити пресудно када дође до геополитичке ситуације која ће нам омогућити да праведно ријешимо своје националне интересе".

- Ако тада будемо повукли праве потезе неће бити проблема. Ако будемо имали међусобних несугласица неће нам значити никакве геополитчке промјене. Срби су један, недјељив народ - нагласио је Раковић. 

Раковић је оцијенио да је Декларација која је усвојена на Свесрпском сабору важна полазна основа.

- Република Српска више не пристаје на уцјене. Важно је да видимо како ће се Декларација имплементирати и надограђивати. Српски народ нема другог начина осим да се брани, а Свесрпски сабор је управо и показао снагу српског народа - поручио је Раковић.

Раковић сматра ће српски народ пронаћи своје мјесто у новом свјетском поретку.

- Српски народ, као и српско руководство, свима пружа руку. Вјерујем у свијетлу будућност српског народа - закључио је Раковић.