latinica  ћирилица
14/09/2024 |  20:04 ⇒ 20:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе сутра у Минхену

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обиљежен сутра у згради Конзулата у Минхену у Савезној Републици Њемачкој.
Минхен (фото: З.К. / РТРС) -
Минхен (фото: З.К. / РТРС)

То ће бити други пут да се празник обиљежава и ван граница Србије и Републике Српске.

Свечаности ће, поред великог броја грађана, присуствовати министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Према агенди, почетак церемоније заказан је за 16 часова, а обиљежвање Дана српског јединства, слободе и националне заставе отвориће наступи певачког друштва "Соко" и културно-умјетничких друштава "Јелек" и "Тесла".

Послије наступа ученице Ивоне Котуровић, услиједиће и званични дио програма који ће бити отворен интонирањем химне "Боже правде".

Присутнима ће се најприје обратити Генерални конзул Србије у Минхену Божидар Вучуровић и представници Града Минхена.

Улиједиће говор Генералног директора "Телекома Србија" Владимира Лучића, као и министра Милићевића.

Представник Републике Српске на церемонији биће министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Представници дијаспоре из читавог свијета укључиће се онлајн, после чега ће наступити КУД "Хелиброн", хор "Сингидунум", КУД "Свети Сава" и Ана Исаковић.

Догађај ће затворити пјевач Жељко Васић који ће у Конзулату извести концерт.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник установљен 2020. године, а за дан обиљежавања узет је симболични датум пробоја Солунског фронта.

Циљ успостављања празника јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Републици Српској, али и јачање култа националне заставе.