latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:13 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Додик: Српска цијени мирољубиву, отворену, транспарентну и толерантну политику Мађарске (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска веома цијени мирољубиву, отворену, транспарентну и толерантну политику Мађарске, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након састанка са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом у Будимпешти.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Заједничка историја нас је упућивала на заједничку сарадњу. Цијенимо то што нас подржавате на европском путу, али нама је проблем што се у БиХ не поштује Устав БиХ, нити Дејтонски мировни споразум, и што има много интервенционизма. Желим да кажем да се удомаћила пракса да неколико земаља покушава преко амбасадора у БиХ да управља земљом. Ми то зовемо амбасадократија у оквиру које нам скоро сваког петка испоруче неке нове услове - рекао је Додик.

Додик је захвалио Мађарској на напорима које улаже да побољша шансе БиХ  за европски пут.

- Само преко правих пријатеља који немају задње намјере можемо бити охрабрени за даље јачање наше европске перспективе. Европски пут је пут наших одлука, а не наметања рјешења са стране - истакао је Додик.

Додик је поручио да цијени улогу премијера Мађарске Виктора Орбана у мировним иницијативима.

- Ми дијелимо те вриједности као универзалне да земља треба да се развија у оквиру своје демократије и бира своје представнике, а не да буду поданичке државе које ће бити нестабилне - напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је потврдио добре резултате из области пољопривреде.

- Почетне мале сумње у погледу пројекта сада су се развиле у енормну подршку. Гдје год дођем у Српску питају ме да ли ћемо продужити програм сарадње. Радујем се доласку мађарског министра енергетике у Бањалуку - навео је Додик.