latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:41 ⇒ 12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Израела у посјети Србији

Предсједника Израела Исака Херцога уз највише државне почасти дочекао је предсједник Србије Александар Вучић испред Палате Србија.
Херцог и Вучић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Херцог и Вучић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Израелском предсједнику је приређен свечани дочек уз почасни строј Гарде и уз интонирање химни Израела и Србије.

У Палати Србија почео је тет-а-тет састанак двојице предсједника, а након тога услиједиће и пленарни састанак делегација Србије и Израела, предвођених двојицом предсједника. 

Вучић и Херцог ће се обратити медијима, а имаће и уводна обраћања на округлом столу о теми "Синергија у иновацијама, разговори Србије и Израела". 

Предвиђен је и састанак предсједника Израела са премијером Србије Милошем Вучевићем, као и са предсједницом Народне скупштине Аном Брнабић.

У јануару ове године, Вучић је разговарао телефоном са Херцогом и тада је констатовано да односи двију држава треба да одражавају блискост два народа.

На састанку са новом амбасадорком Израела у Србији Авивит Бар Илан, министар спољних послова Србије Марко Ђурић данас је оцијенио да ће посјета израеског предсједника бити прилика за унапређење билатералних односа на свим нивоима, а амбасадорку је информисао и о тешком положају Срба на Косову.

Амбасадорка Израела разговарала је и са предсједницом скупштине Србије и рекла да је планирано да у израелској делегацији буду и "људи из области економије што је од великог потенцијала за обје стране зарад развијања односа".

Први пут у званичној посјети Србије предсједник Израела био је 26. јула 2018. године, када је предсједник Србије Александар Вучић дочекао тадашњег предсједника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти.

Херцог ће након Србије посетити и Албанију, гдје ће разговарати са званичницима.