latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Хил: Став САД по питању догађаја у Бањској се није мијењао

Амерички амбасадор Кристофер Хил изјавио је, поводом подизања оптужнице у Приштини против 45 особа за случај Бањска из октобра прошле године, да је амерички став по питању тог случаја познат и да се САД залажу да учесници тог догађаја треба да буду позвани на одговорност.
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Кристофер Хил је, у Црвеном крсту Србије, гдје је акцијом добровољног давања крви обиљежено 23 године од терористичког напада у Америци, поручио да у односима Београда и Приштине, све напоре треба усмјерити на наставак дијалога.

- Позиција САД око Бањске је добро позната, нисмо мијењали став, залажемо се да учесници тог догађаја буду позвани на одговорност. Што се тиче односа Београда и Приштине, мора се вратити дијалогу. То је кључно, нема избјегавања дијалога и сви напори треба да буду усмјерени ка томе да се сједне за преговарачки сто - нагласио је Хил.

Рекао је да је тај став поновио и приликом јучерашње посјете специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Београду.

Специјално тужилаштво у Приштини објавило је данас оптужницу против 45 особа за оружани сукоб у Бањској код Звечана, који се догодио 24. септембра прошле године.