latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:35 | Аутор: РТРС

Вулин и Ванг Ји: Пријатељство Србије и Кине на историјском нивоу

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин састао се у Санкт Петербургу, гдје учествује на састанку високих представника за безбједност БРИКС-а и партнерских земаља, са министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јијем.
Алекснадар Вулин и Ван Ги - Фото: Уступљена фотографија
Алекснадар Вулин и Ван ГиФото: Уступљена фотографија

Министар Ванг Ји је рекао да зна да је Вулин велики пријатељ Кине и да је дао велики допринос у јачању пријатељства и унапређењу сарадње две земље. Као најчвршћем савезнику предсједника Александра Вучића Ванг Ји је потпредсједнику српске владе пренио срдачне поздраве предсједника Кине Си Ђинпинга предсједнику Републике Србије нагласивши да Кина цијени његово пријатељство и да је постао снажан и мудар лидер који изванредно води Србију упркос великим изазовима у свијету.

инески министар спољних послова је нагласио да Кина пружа пуну подршку Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета у складу са принципима поштовања међународног права и норми.

Саговорници су се сагласили да Србију и Кину везују узајамно повјерење и подршка и да је пријатељство предсједника Александра Вучића и Си Ђинпинга додатно учврстило челично пријатељство двије земље као и да то обавезује владе Србије и Кине да улажу веће напоре за спровођење стратешких одлука двојице лидера. Закључили су да је пријатељство Србије и Кине на историјском нивоу и да челични пријатељи дјеле заједничку будућност.

Вулин је нагласио је да Србија изузетно цијени подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету земље и принципијелан став да не призна лажну државу Косово.

Министру спољних послова Кине пренио је пријатељске поздраве предсејдника Србије Александра Вучића кинеском предсједнику Си Ђинпингу и истакао да Србија подржава цијеловитост Кине и политику "Једне Кине".

Кинеског министра је упознао са тренутном ситуацијом у јужној српској покрајини која је, због једностраних и самовољних потеза тзв. приштинских власти које желе да етнички очисте Косово и Метохију од Срба, као и нереаговања међународне заједнице, резултирала потпуном обесправљеношћу српског народа на КиМ и пријети да доведе до сукоба.

Ванг Ји је истакао да Кина дијели забринутост Србије због противправних акција Приштине против Срба на КиМ и поновио да Кина сматра да Србија има право да брани свој суверенитет и територијални интегритет за шта ће увијек имати подршку Кине.

Кинески министар спољних послова је нагласио да Кина препознаје покушаје страних сила, које нису пријатељске према Србији, да се мјешају у унутрашња питања Србије у жељи да сруше легитимно изабрану власт.

Вулин је истакао да је Србија захвална лидеру Си Ђинпингу и Кини која је у Генералној скупштини Уједињених нација гласала против резолуције о Сребреници.