latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:58 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Књижевник Зоран Костић у Москви представио књигу Антологија руске поезије" и друге драме

Књижевник Зоран Костић 3. септембра у Савезу писаца Русије представио је своје драме и поезију, а у оквиру тога, одржана је и промоција књиге "Антологија руске поезије од 10. до 21. вијека"
Зоран Kостић, промоција у Москви - Фото: Screenshot
Зоран Kостић, промоција у МосквиФото: Screenshot

О овој промоцији извјештавала је и руска НТВ телевизија, која је објавила прилог о промоцији и великом интересовању љубитеља поетске ријечи.

Зоран Костић је истакнути српски књижевник и преводилац, те добитник бројних великих признања у књижевном и умјетничком свијету.

Био је предсједник Удружења књижевника Републике Српске, члан је Удружења књижевника Србије и почасни члан Савеза писаца Руске Федерације и Удружења књижевника Црне Горе.

Редовни је члан Међународне словенске Академије наука и умјетности (Русија), као и почасни професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Пише поезију, драме, приповијетке, есеје, и преводи поезију и прозу са руског на српски језик. Објавио је 22 књиге стихова, три књиге драма и 14 књига превода прозе и поезије руских аутора.

Поетска и драмска дјела Зорана Костића су превођена на 20-ак свјетских језика, а већи број његових пјесама и поема (130) налази се у најрелевантнијим антологијама српског и југословенског пјесништва.

Са пет поетских остварења овај аутор је заступљен у лектири основног и средњошколског образовања Републике Српске.

Неке од драма Зорана Костића постављене су и играју се на сценама Републике Српске, Србије, Русије и Бјелорусије, и овјенчане су угледним домаћим и међународним наградама.Живи у Београду и у Бањалуци.