latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:03 | Аутор: sputniknews.com

"Дани Николе Тесле" у Чикагу од 13. до 15. септембра

Теслина научна фондација (ТНФ), организује први пут у Чикагу конференцију "Дани Николе Тесле", од 13. до 15. септембра, на више локација у овом најбројнијем српском граду у дијаспори, најављено је из фондације.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Ове године ТНФ слави 20 година постојања и рада на промовисању лика и дјела Николе Тесле, америчког научника српског поријекла, током којих је одржан велики број годишњих конференција у Њујорку и Београду, наведено је у саопштењу.

У организацији Теслине научне фондације приређене су, како је наведено, бројне изложбе од Френклин института у Филаделфији до градова у Србији и Републици Српској, постављено је више од 35 бисти Николе Тесле, од којих је посљедња реализована уочи овогодишњег Видовдана у Грачаници на Косову и Метохији.

У петак, 13. септембра, биће отворена изложба слика посвећена једном од највећих српских и свјетских научника и у наредна три дана ће заинтересовани моћи да виде дјела сликарки Иване Милијев, Биљане Глоговац, Гордане Миливојчевић и Кристине Станек и представљање рада Теслиног музеја, о којем ће говорити др Милена Татић Бајић и Никола Лончар.

Главни програм тродневне манифестација биће одржан у суботу, 14. септембра, с почетком од 11.30 часова, у хали Саборног храма на Редвуд драјву у Чикагу, који ће отворити Никола Лончар, предсједник и Нада Мартиновић, потпредсједник ТНФ.

Том приликом, биће представљени актуелни радови истакнутих српских научника и инжењера, али и других појединаца из матице и дијаспоре који се баве његовањем српске културе и идентитета.

Од 18.00 часова биће одржан културно-умјетнички програм у оквиру којег ће се представити оперска пјевачица Слађана Сарић, глумац Игор Обрадовић, афористичар Миленко Шишарица, пјесник Милутин Глоговац, дјеца Драмског позоришта у Чикагу, пјевач Алија Далиповић, глумац Дејан Јелача и гитариста Бранко Алексић.

Од 19.30 часова до поноћи, учесницима и гостима конференције ће се пјесмом представити Славица Момаковић Миљановић, добитник Теслине награде за неговање изворне српске народне музике и Зоран Радовановић на клавијатурама.

Трећи дан манифестације "Дани Николе Тесле" у Чикагу у недјељу, 15. септембра, од 13.00 часова резервисан је за "Сусрет Теслиног народа", када ће истакнути чланови српске заједнице у Чикагу, разговарати о начинима сарадње и умрежавања српских организација из Матице и расејања.