latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:23 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Марш "Стазом егзодуса": И ове године провокација ратним заставама тзв. Армије БиХ (ФОТО)

Ратне заставе тзв. Армије БиХ истакнуте су данас из колоне возила у мјесту Стог, гдје треба да стигну учесници марша "Стазом егзодуса" организованог поводом обиљежавања 29 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини Криваје и са јужног дијела Озрена.
Завидовићи, ратне заставе такозване Армије БиХ - Фото: СРНА
Завидовићи, ратне заставе такозване Армије БиХФото: СРНА

Ни након 29 година није познато гдје су тијела 129 Срба које су на монструозан начин на подручју Возуће и Озрена убили припадници такозване Армије БиХ и џихадисти.

Док поједина бошњачка удружења данас славе такозвани дан ослобођења Возуће истицањем ратних застава такозване Армије БиХ, породице несталих Срба тугују.

Душанки Петровић из Каменице супруг је нестао 1995. године, а његово тијело је пронађено и идентификовано 1997. године.

- Тијело смо сахранили у Модричи гдје смо избјегли - рекла је Петровићева, која је данас у Стогу, одредишту марша "Стазом егзодуса" који је јутрос кренуо из Тумара.

Она је поручила да у Стог долази сваке године како би запалила свијећу свим погинулим и несталим.

Радушка Павловић у Возући је изгубила сина Слађана чије посмртне остатке још није пронашла.

Она каже да је њен син заробљен жив и да јој је жеља да његове посмртне остатке пронађе док је још жива.

Завидовићи, ратне заставе такозване Армије БиХ

На данашњи дан 1995. године по директној наредби Алије Изетбеговића, који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, покренута је офанзива која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

Уз директно учешће НАТО снага за брза дејства и пакистанског контингента међународних мировних снага на страни такозване Армије БиХ, која је бројала 23.000 војника, тада је спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије започето 1992. године.

Због стравичних злочина над Србима Возуће и Завидовића некадашњи начелник Генералштаба такозване Армије БиХ Расим Делић осуђен је пред Хашким трибуналом на само три године, као и некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, кога је Апелационо вијеће Суда БиХ осудило на осам година затвора, али је он побјегао из БиХ у Турску.

Махмуљин је један од деветнаест лица, припадника такозване Армије БиХ и страних добровољаца, против којих су поднесене кривичне пријаве за злочине почињене над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

Повезане вијести:

Марш "Стазом егзодуса" - 29 година од прогона Срба са подручја Возуће